Suomi on huikee maa


Tänään on taas aika juhlia Suomen itsenäistä taivalta. Sen kunniaksi ajattelin puhua teille siitä, miten mahtava maa Suomi on. Me ollaan puhuttu kavereiden kanssa tästä useaan kertaan, joten mun omien mietteiden lisäksi mukana on myös kavereilta saatuja näkemyksiä!

Aloitetaan siitä kaikkein selkeimmästä: Suomessa on upea luonto! Puhdas ilma ja paljon metsiä. Neljä vuodenaikaa saavat luonnon näyttämään kauneutensa todella monipuolisesti. Kesän vehreys vaihtuu syksyn upeaan väriloistoon, kunnes lumi verhoaa kaiken kauniina, kimmeltävänä harsona. Keväällä luonto alkaa taas vihertää ja kierros pyörähtää jälleen käyntiin. Meillä voi nähdä yöttömän yön ja toisaalta mustaa taivasta halkovat revontulet. 

Suomessa on myös aivan mielettömän hyvää ruokaa. Suurin osa meistä syö kohtalaisen tuoretta ja hyvistä raaka-aineista itse tehtyä ruokaa. Ulkomailla jopa perunat saattaa saada säilykkeenä. Miettikääpä: ei tarvitsisi kuoria eikä edes pilkkoa perunoita, kaikki tämä on saatavilla säilykepurkissa. Sitten miettikää uudelleen: vaihtoehto yksi on siis tuore, herkullinen peruna, jonka eteen joutuu näkemään hieman vaivaa. Vaihtoehto kaksi on puolestaan ummehtunut säilyke, jolle ei tosin tarvitse tehdä enää juuri mitään. Mieluummin mä syön tuoretta ruokaa, säilykkeistä ei koskaan saa yhtä hyvää. 

Edelleen ruokaan liittyen: vaikka harvoin tulee ajatelleeksi, meilläkin on ikioma ruokaperinteemme. Moni suomalainen laittaa ruokansa samaan tapaan, esimerkiksi kasvikset ja liha käsitellään tietyllä tavalla. Suomalaisena sitä ei välttämättä erota, mutta ulkomaalainen huomaa nopeasti yhdenkaltaisuuden. Moni alunperin eksoottinenkin ruoka on jo muokattu suomalaiseen makuun sopivaksi. Entäpä sitten perinneruoat, jotka ovat suomalaisille tuttuakin tutumpia? Etenkin karjalanpiirakat ovat jotain aivan mahtavaa! Jos niitä ei olisi niin vaivalloista leipoa, tekisin niitä vähintään kerran kuussa. 

Luonto ja ruoka ovat mulle tärkeitä asioita, siksi ne saivat tästäkin postauksesta niin ison osan. Ei pidä kuitenkaan unohtaa kaikkea muuta hyvää, mikä Suomeen ja suomalaisuuteen liittyy. Meillä on puhdasta vettä, tasa-arvo on paljon paljon paremmalla tolalla kuin monessa muussa maassa, ja oppivelvollisuuden ansiosta koko väestöllä on hyvä koulutuspohja. Vaikka vanhustenhoidosta valitetaan paljon, meillä sentään on kohtalaisen toimiva sellainen – tulevaisuudessa toivottavasti vielä parempi. Meidän omasta pienestä maasta kannattaa olla ylpeä!

Olin tänään itsenäisyysjuhlassa, jossa eräs mies – sotien aikaan vielä pikkupoika – kertoi kokemuksistaan. Hän muisteli todella koskettavasti muun muassa Helsingin pommituksia. Sodan kauhuista kuultuani on pakko sanoa, että arvostan aivan mielettömästi niiden ihmisten työtä, jotka aikoinaan taistelivat itsenäisen suomen puolesta. 

Hyvää itsenäisyyspäivää itse kullekin lukijalle!


2 comments:

  1. Ihana blogi! Tosi kivat nää joulukalenteriluukut sun blogissa!

    http://kakkujaunelmia.blogspot.fi

    ReplyDelete