Haluatko au pairiksi #2

Haluatko au pairiksi -sarjan ensimmäisessä osassa valotin hieman perheen etsintää. Jos aihe kiinnostaa, klikkaa itsesi sinne tästä. Nyt on vuorossa paperisota, au pairiksi lähtemiseen liittyvät maksut ja muu sellainen. Eri vaiheiden tarpeellisuus ja hintojen suuruus hieman riippuvat ihmisestä ja tilanteesta ja vuodesta ja muusta, mutta tässä nämä ovat pääpiirteittäin.



Mitä siis pitää hoitaa ennen au pairiksi lähtemistä?
♠ Matkavakuutus. Jos sairastut, kadotat matkatavarasi tai jotain muuta ikävää tapahtuu, olet ainakin rahallisesti turvattu. Valitse juuri sinulle parhaiten sopiva vakuutus, ja jos vakuutusyhtiöiden sivut ovat hepreaa, pyydä vaikka äitiä tai isää apuun.
♠ Passi kannattaa hankkia ajoissa, ja siihen passikuva. Jos passi on jo olemassa, varmista että se on voimassa koko au paireilusi ajan.
♠ Varmista myös, että pankkikorttisi on voimassa koko ulkomailla olosi ajan. Ei ole kiva huomata puolivälissä vuotta, ettet pystykään enää maksamaan sillä mitään. 
♠ Eurooppalainen sairasvakuutuskortti, mikäli matkustat EU- tai ETA-maahan. Vaikka toivon mukaan selviät reissusta ilman lääkärikäyntejä, on tällainen hyvä löytyä takataskusta. Kortista lisää voit lukea klikkaamalla tätä, ja saman linkin takaa pääset myös tilaamaan itsellesi sellaisen.
♠ Muuttoilmoitus kelaan. Täältä voit lukea lisää asiasta, ja pääset myös tekemään ilmoituksen. Lomakkeesta löytyi, ainakin minun sitä täyttäessäni, ihan oma kohta au paireille. Muista myös ilmoittaa paluustasi Suomeen ajoissa.
♠ Puhelinliittymä ja postin ohjaaminen. Sulje liittymäsi, tai vaihda se johonkin superhalpaan. Ohjaa posti esimerkiksi vanhempien tai muun henkilön osoitteeseen, joka pystyy huolehtimaan saapuvista kirjeistäsi.
♠ Muut sekalaiset asiat. Näitä voivat olla esimerkiksi kämpän irtisanominen, matkalaukun hankkiminen, lemmikin sijaiskodin järjestäminen tai muut vastaavat. 
♠ Lentoliput on hyvä hankkia ajoissa. Sovi myös, miten pääset lentokentältä perheen luo: hakevatko he, vai selvitätkö itse tiesi perille.
♠ Työsopimus, jos sellaisen haluat. Siinä on hyvä määritellä ainakin työajat, työtehtävät, ja miten ongelmatilanteissa toimitaan. Jälkimmäisissä sopimuksesta on ehkä kaikkein eniten hyötyä, sillä silloin voit vain sanoa että sopimuksessa sanotaan näin, mutta olette tehneet eri tavalla. Ilmankin kuitenkin pärjää, ja esimerkiksi itse en mitään sopimusta missään vaiheessa tehnyt. 
♠ Yritä huolehtia kaikki etukäteen, niin ei tarvitse ulkomailta käsin selvittää esimerkiksi väärään osoitteeseen menevää postia. Kannattaa myös vaihtaa etukäteen muutama kymppi tulevan maan valuutaksi, niin voit ostaa kentältä juotavaa tai maksaa tarvittaessa bussilipun.


Paljon au pairiksi lähteminen siis maksaa?
♠ Passin hankkiminen maksaa ainakin tätä postausta kirjoittaessani 48 euroa.
♠ Matkavakuutuksen hinta riippuu kokonaan vakuutuksesta, mutta eurooppalainen sairasvakuutuskortti on (muistaakseni) ilmainen.
♠ Lentolippuihin menee joitakin satoja kohdemaasta riippuen, tai jopa alle satasen jos onnistut bongaamaan halvat lennot. Eurooppaan mennessä au pair yleensä itse maksaa lennot, mutta kauemmaksi matkaaville saattaa myös hostperhe kustantaa matkat. 
♠ Muut satunnaiset kulut, kuten matkalaukun tai uusien matkakenkien osto. 
♠ Au pairiksi lähteminen ei ole ilmaista, mutta melko halvalla siinä kyllä pääsee. Lentolippujen, passin ja vakuutuksen lisäksi rahaa ei juurikaan tarvitse, ja perillä alat saamaan perheeltä taskurahaa. Summa vaihtelee maittain ja perheittäin. Esimerkiksi Iso-Britanniassa au pairin keskimääräinen taskuraha on 70-90 puntaa viikossa, mutta sinun kohdemaassasi ja perheessäsi summa voi olla eri. 


Muita, vähemmän tärkeitäkin asioita on hoidettavana ennen lähtöä. Mitä pakata mukaan laukkuun? Pitäisikö läheisistä olla muutama kuva mukana? Läksiäiset ovat hauska tapa sanoa kavereille hei hei, joten niitäkin voi harkita. Itse myös pyysin esimerkiksi perheen osoitetta etukäteen, jotta pystyin hieman kurkkimaan aluetta google mapsin kautta. Eihän siinä hirveästi ehtinyt oppia, mutta lievitti vähän jännitystä kun tiesi millaiseen paikkaan on menossa.

Kannattaa myös pitää joku läheinen kärryiltä siitä, mihin aikaan sinun pitäisi olla missäkin, mikä on perheen nimi, osoite, sähköposti tai muu. Infoa tätä läheistä kun olet laskeutunut, ja kun olet perillä perheen luona, jotta kaikki tietävät sinun olevan turvassa. Vaikka oma fiiliksesi olisi hyvä, voivat kotijoukot olla todella huolissaan. Ja jos ongelmia ilmaantuukin, ainakin joku tietää missä olet.



Haluatko au pairiksi -sarjan viimeinen osa ilmestyy kahden viikon päästä. Siinä käsitellään sitä vaihetta, kun olet jo perillä perheessä. Miten toimia, että kaikille jäisi au pair -ajasta mahdollisimman kiva fiilis. Ja entä sitten, jos perhe onkin hirveä. Näihin siis vastauksia seuraavassa osassa. Jos joku muu asia jäi askarruttamaan, niin kerro ihmeessä! Vastailen kysymyksiin parhaani mukaan. 

4 comments:

  1. Tää sarja on tosi kiva! Avartaa paljon omiakin ajatuksia siitä että ei se au pairiksi lähteminen niin epätodennäköistä vois ollakkaan :-) Ehkä vielä joskus !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihana kuulla! Tän sarjan tavoite onkin just se että au pairiksi aikovat saisivat hyödyllisiä vinkkejä, ja että asiasta vasta haaveilevat ehkä rohkaistuisivat ja tekisivät haaveistaan totta :)

      Delete
  2. Tosi hyödyllisiä vinkkejä taasen, ja kaikkea tuota ei edes joidenkin aupparijärjestöjen sivuilla lue... Etenkin tuohon liittymäasiaan oon kaivannu selvyyttä. Miten sä itse teit?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiva et on hyödyks! :) Mä vaihdoin mun liittymän sellaseen, joka maksaa euron kuussa. Saan pitää oman numeroni, ja pystyn hätätilassa soittamaan tai laittamaan ihan oikeeta viestiä whatsappin sijaan ^^ Koin kätevämmäks ku sen et olisin sulkenu koko liittymän tai maksanu täyden hinnan nytki ku en tätä käytä.

      Täällä moni au pair on hankkinu prepaid liittymän, mut ite oon ollu niin laiska (ja Lontoossa hyvä ilmanen wifi), et oon pitäytyny suominumerossa ja käyttäny sekä kotinettiä että kahviloiden ilmaisia wifejä :D

      Delete