Haluatko au pairiksi #3Oletko haaveillut au pairiksi lähtemisestä, tai oletko ehkä tuore au pair? Pidä katse tekstissä, sillä tästä voi olla hyötyä just sulle. Sarjan ensimmäisessä osassa käytiin läpi perheen hankintaa, pääset sinne tästä. Toisessa osassa (click) aiheena oli puolestaan paperisota ja muut asiat, jotka hoitaa ennen lähtöä. Viimeisessä osassa, eli tässä, keskitytään siihen aikaan kun olet jo au pair. Miten löytää ystäviä, ja miten jättää reissusta mahdollisimman mukava muisto kaikille. Ja mitä sitten, jos perhe onkin hirveä.Näin saat asiat rullaamaan perheen kanssa:
♠ Muista, että työaikana olet töissä - siitä huolimatta että asut perheen kanssa (useimmiten) saman katon alla ja saat vain taskurahaa. Työaikana keskitytään lasten kanssa olemiseen ja muuhun sellaiseen, vapaalla voi sitten hoitaa omia juttuja. Toki välillä voi vähän joustaa puoleen ja toiseen: olen esimerkiksi itse kirjoittanut työhakemusta lapsen katsoessa telkkaria vieressä, ja toisaalta taas pitänyt pikkuisia silmällä viikonloppuinakin, kun hostvanhemmilla on ollut kiirettä.
♠ Tästä päästäänkin toiseen asiaan: joustavuus. Kun tulee toista puoliväliin vastaan, asiat vain rullaavat paljon kevyemmin.
♠ Vaikka uudet kaverit ovat ihan huippuja, muista silti hengata myös hostperheen kanssa. Omasta kokemuksesta ja huhupuheista päätellen voin kertoa, että puolet au pair kokemuksesta jää kokematta jos ei vietä aikaa perheenkin kanssa. 
♠ Keskustele asioista, jotka sinua hiertävät, mutta kysy myös, voisitko itse toimia joissakin asioissa toisin.
♠ Kysy vielä lisää: jos et tiedä jotain, olet unohtanut jotain, tai olet muuten vain epävarma, niin kysy. Mokaaminenkaan ei ole maailmanloppu. Jokainen mokaa joskus, ja perhe kyllä ymmärtää jos et heti hallitse kaikkea. Näin löydät ystäviä:
Au paireilla on se etu, että kaikki muutkin au pairit ovat heidätn kanssaan samassa tilanteessa. Läheiset ovat jääneet kotimaahan, ja uusiin ihmisiin tutustuminen on mielessä vähän kaikilla.
♠ Facebookryhmät, jotka usein löytyvät "au pairs in (tähän maa tai kaupunki)" -tyyppisillä nimillä. Sinne voi rustata oma ilmoituksen, tai vastata jollekulle joka haluaa nähdä ihmisiä. Ja sitten vain tapaamisia sopimaan.
♠ Au pair -tapaamiset, joista usein ilmoitetaan juurikin noiden fb-ryhmien kautta. Myös merimieskirkko järjestää tapaamisia, ja Lontoon lisäksi paikka löytyy myös monesta muusta kaupungista ja maasta.
♠ Ystävyyden normaalit säännöt pätevät tässäkin. Kysy kuulumisia, pidä yhteyttä, ehdota uutta tapaamista... Vieraalla kielellä ystävyyssuhteiden solmiminen voi tuntua alkuun hankalalta, mutta jostainhan se on aloitettava. Ja suurin osa au paireista on kanssasi samassa tilanteessa!
Onko perheesi kuin suoraan hirviökirjasta?
♠ Jos ongelmat ovat pieniä: keskustele. Tätä asiaa en vaan voi korostaa liikaa, sillä suurin osa ongelmista on ratkaistavissa rakentavan keskustelun avulla.
♠ Jos perheessä on kuitenkin ihan todellisia ongelmia, joita ei keskustelulla ratkaista, vaihda perhettä. Kotiinkin voi lähteä, mutta silloin reissusta jää vain paska maku suuhun. Usko pois, kivojakin perheitä on, joten mikset etsisi sellaista ja päättäisi vuottasi jossain paremmassa paikassa. Uuden perheen löytää samoin kuin vanhankin, esimerkiksi sieltä aupairworld.com -sivulta.
♠ Jos sun on oman turvallisuutesi tai muun vastaavan takia pakko päästä perheestä heti pois, niin yritä majoittua ensi hätään johonkin halpaan hostelliin tai mahdollisen ystävän luokse. Tärkeintä on, että oot itse turvassa, sen jälkeen voi alkaa miettiä ratkaisuja. 
♠ Tässä mielessä järjestö on useimmiten avuksi: siltä saa turvaa hädän iskiessä. Ainakin Lontoossa toimiviin järjestöihin voi kuitenkin liittyä myös kesken au pair -ajan, jos tilanne perheessä on sietämätön. Sitäkin voi siis harkita, jos tuntuu ettei itse selviä kaikesta. 
♠ Muista tämä: Jos perhe on oikeasti niin paha, että tunnet olosi turvattomaksi, on ihan okei lähteä sanomatta etukäteen mitään.


2 comments:

  1. Ihania kuvia Brightonista!! <3 Rakastan sitä paikkaa. Ja kiva postaus muutenkin, ehkä mäkin vielä joskus lähen au pairiksi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jep, Brighton on ihana! ♥ Ehkä viel päädyt sinne joku päivä ;) Mut oikeesti suosittelen kyl au pairiksi lähtemistä ihan kaikille, jotka tykkää lapsista, vieraista kulttuureista ja kykenee sopeutumaan vieraan perheen arkeen ^^ Tää on ollu helposti yks mun elämän parhaista kokemuksista :)

      Delete