Käännä kateus voimavaraksiMilloin viimeksi kadehdit jotakuta jostakin? Kateus on luokiteltu huonoksi tunteeksi, sarjakuvissakin kateelliset henkilöt muuttuvat kasvoiltaan sairaan vihreiksi. Ja liittyyhän kateuteen monta huonoa piirrettä. Voi olla vaikea olla ystävällinen henkilölle, jolla tuntuu olevan kaikki se mitä itseltä puuttuu. Ja hyvin usein ilkeiden sanojen takaa löytyy ripaus kateutta. Mutta eihän me silti olla hirviöitä, vaikka varmaan jokainen on joskus (tai aika useinkin) tuntenut kateutta jotakin kohtaan. 

Tärkein askel kateuden kanssa elämiseen on sen tosiasian tajuaminen, että toisen onni ei ole itseltä pois. Toisen vihaamisen tai omassa kateudessa kieriskelyn sijaan kannattaa miettiä, miksi toista kadehtii. Mikä tässä jutussa on se kateuden herättävä asia?Oman kateellisuuden tarkastelu on tärkeää, sillä se kertoo usein asioista joihin olemme tyytymättömiä omassa elämässämme. Toista välivuotta viettävä saattaa kadehtia ystäviensä koulujuttuja, niitä arkisiakin. Ujo saattaa kadehtia jotakuta, joka saa toiset nauramaan hauskoilla jutuillaan, ja tuilla elävä opiskelija huokailee matkustelevan ja merkkivaatteita käyttävän tuttunsa elämäntyylin perään. Kaikkein harmaimpina hetkinä voi tuntua juuri siltä, että näiden ihmisten onni olisi itseltä pois, vaikka niin hyvin harvoin oikeasti on. Siksi murehtimisen sijaan kannattaa vaikka listata paperille, mitä asioita toisilta kadehtii. Mun listalta voisi löytyä vaikkapa hyvä iho, upeasti sisustettu talo ja loistava kielitaito. 

Kun lista on kirjoitettu, päästäänkin siirtymään seuraavaan, vähintään yhtä tärkeään vaiheeseen. Nuo sinun listasi asiat eivät ikinä tule olemaan sinun, ellet tee niiden eteen jotakin. Mieti, mitkä ovat sinun esteesi ja rajoitteesi niiden asioiden saavuttamisessa. Hyvin usein esteet ja rajoitteet ovat kierrettävissä. Mun kohdalla upeasti sisustettu kämppä vaatisi ensinnäkin sen oman kämpän jota sisustaa. No, asia on edennyt jo sen verran, että muuttolaatikoista suurin osa on jo pakattu. Sitten tarvitsisi sen upean sisustuksen, mutta rahatilanne lukion ja au pair -vuoden jälkeen ei luonnollisestikaan ole se paras mahdollinen. Se ei silti oikeasti estä mitään, sillä esimerkiksi tori.fi:n ja facebookin kautta on mahdollista saada tavaraa jopa ilmaiseksi. Itse tekemällä ja edellämainittuja sivustoja hyödyntämällä ei tarvitse olla miljonääri saadakseen kivan ja omannäköisen sisustuksen. Samalla tavoin myös muut esteet ovat voitettavissa. Ne täytyy vain ensin konkretisoida, jotta niihin voisi keksiä kiertotien.Eli siis tiivistettynä: Mieti, mitä asioita toisissa ihmisissä kadehdit. Listaa ne vaikka ylös. Sitten mieti, miten saisit näitä asioita lisättyä omaankin elämääsi. Pyydä vaikka ystävältä apua, jos itse et meinaa keksiä mitään. Kun tiedät, mitä sinun tulee tehdä saadaksesi sellaisen elämän kun haluat, on paljon helpompi kulkea niitä tavoitteita kohti. Eikä enää tarvitse edes samalla tavoin kadehtia muita; kateus on enemmänkin vihje, joka kertoo meille mihin asioihin haluamme ja tarvitsemme muutosta.


13 comments:

 1. (Jälleen kerran) mieletön teksti! Maailmassa on aivan hirmuisen paljon kateutta - erityisesti suomalaisilla se toden totta tuntuu olevan ihan perisynti. Myönnän siihen itsekin syyllistyneeni, erityisesti aiemmin - jotenkin sitä vaan mietti, että kunpa minullakin olisi asiat noin kivasti. Pari vuotta sitten tein täyskäännöksen monenkin asian suhteen kun tajusin, että oma onnellisuus ja elämän "rikkaus" on ihan vain omissa käsissä! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana kommentti, kiitos! Onnellisuus tosiaan om ihan omissa käsissä, ja sen tajuaminen ehkä onkin avain siihen ettei kateus pääse liian paljoa osaksi meiän elämää :)

   Delete
 2. Itse olen huomannut, että olen nykyään tosi harvoin kateellinen kenellekään. Tietysti aina tulee sellaisia "voi vitsi oispa mullakin tollanen paita" ja "miksen mäkin voi lähtä lomalle Espanjaan" hetkiä, mutta varsinaista kateuden tunnetta en juurikaan koe. Ehkä se johtuu just siitä, että oon aktiivisesti yrittänyt viedä elämääni siihen suuntaan, mihin haluan sen menevän ja kun on varsin tyytyväinen siihen mitä itsellä on, ei tarvitse kadehtia muita! Tosi hyvin kirjoitettu postaus ja sait kyllä ainakin minut pohtimaan tätä aihetta vähän syvällisemmin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä oon huomannu ihan saman! Ku ite tekee elämässään niitä juttuja mitä haluaa, on muidenkin siistit reissujutut ja sellaset vaan inspiraatiota,ei kateuden aiheita. Ihana kuulla että tää teksti herätti ajatuksia ^_^

   Delete
 3. Mielttömän ihana teksti, joka sana aivan totta! Jatka samaan malliin<3

  Terkuin Harriet

  ReplyDelete
 4. Tosi kiva ja ajatuksia herättävä teksti! Ja ihania kuvia! :)

  ❀ Cinderella Days ❀

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos paljon! Ja kiva kuulla et heräs ajatuksia :)

   Delete
 5. Niin paljon asiaa tässä! Oot hyvä kirjoittamaan :)

  http://ganbattedesuka.blogspot.fi

  ReplyDelete
 6. Vau! Aihe josta olen itsekin harkinnut pitkään kirjoittavani, mutta osasit jotenkin tiivistää asian kivasti! Mukavaa havahtua välillä siihen että muillakin ihmisillä on samankaltaisia ajatuksia, eikä ole niiden kanssa yksin. :D ps. mielettömät hiukset sulla!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ♥ Ja jep, vertaistuki on parasta. Ku tajuaa että hei, muutkin ajattelee näin, ni oma olo kohenee jo siitä :D

   Delete
 7. Ihana postaus, kiitos että kirjoitit tästä! <3

  ReplyDelete