10 | JouluperinteitäJouluun liittyy varmaan enemmän perinteitä kuin mihinkään muuhun juhlaan. Luulen että teistäkin lähes jokaisen kotona joulut ovat kuluneet tietyllä kaavalla vuodesta toiseen. Meillä ainakin. Muutama pikkujuttu saattaa muuttua, joku vuosi esimerkiksi joulupukki  piipahtaa kaikkien ollessa kotona, ja joskus lahjat on jätetty ovelle meidän ollessamme hautausmaalla tai yhteisellä kävelyllä. Mutta runko on sama. Musta on tosi kiinnostavaa kuulla muiden ihmisten jouluperinteistä, joten ajattelin kantaa oman korteni kekoon ja avata vähän sitä miten meillä vietetään joulua.Aatto on meillä se suuri päivä. Silloin herätään aikaisin, nautitaan tunnelmasta ja syödään aamuruoaksi riisipuuroa. Yksi manteli päätyy puuron mukana jonkun lautaselle, mutta pienimmille on aina extramantelit (ja mantelipalkinnot) takaamassa joulurauhaa. Sitten koristellaan joulukuusi ja käydään joulusaunassa. En yleensä välitä saunomisesta, mutta joulusaunaa ei voi jättää välistä! On ihanan tunnelmallista saunoa hämärässä ja katsella ikkunasta talvista maisemaa.

Mun ikioma jouluperinne, aamukävely, ajoittuu johonkin heräämisen ja saunan väliin. Useimmiten riisipuuron jälkeen lähden haistelemaan pakkasilmaa ja ihailemaan joulun hiljentämää tienoota. Sitten saunaan puhdistumaan ja juhlavaatteet päälle. Tässäkin kohtaa joulu eroaa monesta muusta juhlasta, sillä harvoin tulee puettua hienompia ylle ihan vain perheen kesken. Joulupöytään katetaan meillä kaikkia niitä perinneruokia, joiden ohjeen löytää jokaiselta itseään kunnioittavalta reseptisivustolta. On laatikoita, kinkkua ja graavilohta. On sienisalaattia ja silliä ja rosollia. Lisäksi on usein salaatteja, joululimppua ja muuta. Tänä vuonna ajattelin kokkailla myös jouluisia falafelpyöryköitä kinkun vaihtoehdoksi (ja onhan ne niiin hyviä!).

Kun talossa on useampi pikkulapsi, ei varmaan yllätä ketään että ruoan jälkeen tunnelma alkaa olla erittäin jännittynyt. Äiti patistaakin suurimman osan pihalle leikkimään hetkeksi, mutta ei siellä kukaan kauaa viihdy - eihän joulupukin vierailusta voi jäädä paitsi! Ja kun pukki vihdoin on käynyt, kuuluu lähinnä lahjapaperin rapinaa ja innostuneita huudahduksia. Loppuilta sujuukin sitten lahjapelejä pelaillen, lahjakirjoja lukien ja lahjakynillä piirrellen. Mulla tähän on kuulunut jo useana vuonna myös lahjateen juominen, usein uudesta muumikupista.

Sellaista kuuluu meidän joulunviettoon. Miten teillä juhlitaan, vai onko joulu ihan vain päivä muiden joukossa?


15 comments:

 1. Oi kuulostaapa ihanilta nuo sun jouluperinteet<3 Riisipuuro kuuluu niin jouluaamuun!

  ReplyDelete
 2. Jouluaatto on todellakin suuri päivä! Tosi ihania perinteitä sulla, täällä on vähän samanlaisia. Samajuttu, etten välitä saunomisesta, mutta jouluna se on ihan eri juttu eikä sitä voi jättää välistä :-)

  millatt.blogspot.fi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joulusauna on jotenkin ihan eri ku saunominen muulloin :D

   Delete
 3. Meiän joulunviettoon kuuluu tosi paljon samoja juttuja ku teillä, hirmu moni tän postauksen jutuista siis täsmää myös meiän jouluperinteisiin. :-) Kiva postaus!

  ReplyDelete
 4. Täältäkin löytyy aika samantyyppisiä jouluperinteitä. Mikään ei voita joulun tunnelmaa! :-)

  Itse herään aikaisin, että nään varmasti Lumiukko-piirretyn ja muut nostalgiset lastenohjelmat samalla kun laittaudun. Keräännymme perheen ja sukulaisten kanssa porukoilleni, jossa syömme hyvin ja nautimme toistemme seurasta. Ruuan jälkeen jaetaan lahjat ja siirrytään kahvipöytään. Käymme myös hautausmaalla. Illalla katsomme vielä koko perheen kanssa jonkun leffan. Ai että!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joulun tunnelma on kyllä vertaansa vailla <3 Meillä kans perheen (ja suvun jos ollaan mummolassa) vietetty aika on supertärkeetä jouluna. Harvoin muulloin on sellaista hetkeä että kaikki on kotona eikä kellään oo kiirettä.

   Delete
 5. Ihanan lämmin tunnelma välittyi tänne asti tästä postauksesta! Ei oikeastaan enään kauaakaan jouluun. <3

  Meillä mennään vähän samalla kaavalla, heräillään aikasin ja nautiskellaan riisipuuroa. :-) Joulupukin kuumalinja on myös ehdoton ja rakastan sitä joka joulu yhtä paljon.

  Ihanaa joulunodotusta! <3

  http://adaemmimaaria.blogspot.fi/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa joulunodotusta sullekin <3 Ja kiva jos sain välitettyä meidän joulun lämmintä tunnelmaa tän postauksen kautta sinneki!

   Delete
 6. Tosi ihanilta kuulostaa sun perinteet! Itseäni hieman harmittaa kun minulla ei ole pikkusisaruksia eikä lähisukulaisillakaan ole pieniä lapsia, joiden kanssa viettää joulua. Mun mielestä just lapset saa sen joulutunnelman kattoon kun ne on niin innoissaan:') Nyt kun minä sekä isoveljeni ollaan jo aikuisia niin ei se joulutunnelma selvästikään ole sama kuin silloin kun oltiin pieniä.

  http://venlaslittlediary.blogspot.fi/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pikkulapset on kyllä ihania :D Jo aamulla hirvee jännitys päällä, ja siitä se vaan kohoaa päivän mittaan. On helppo hypätä itekin fiilistelyyn mukaan kun yleinen tunnelma on niin innostunut. Mutta onneks voi fiilistellä ihan aikuisporukallakin, vaikka tunnelma onkin vähän eri kuin pikkulaasten kans.

   Delete
 7. Siis mun mielestä on ihan parasta lukea muiden jouluperinteistä♥ Sen on jännä, että miten se jouluaatto kostuu samoista asioista, mutta ne voidaan laittaa niin eri järjestykseen! :D Meilläkin kuusi koristellaan vasta jouluaattona+ se itseasiassa tuodaan sisällekin vasta silloin. Puuro syödään keskipäivällä ja joulusauna on vasta 4-6 aikaan! Siinä iltapäivällä käydään hautuumaalla, yleensä silloin kun hämärtää vähäsen. :)
  Tää oli kyllä ihanan tunnelmallinen postaus+ nostatti kyllä joulutunnelmaa!♥

  anskisss.blogspot.fi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä on sauna aina ennen juhlaruokaa, siinä syy päiväsaunaan :D Mekin saatetaan joskus vierailla hautausmaalla iltahämärissä, mut se ei oo jokavuotinen perinne. Ei oo (onneks) kuollu ketään kovin läheistä, ni se ei ehkä siks oo niin tärkee osa joulua.

   Delete
 8. Kuulostaa kyllä samalta meiningiltä meidän joulukin! Parasta on se aatto, kun syödään riisipuuroa ja katsotaan porukalla Lumiukkoa! :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näiden kommenttien perusteella kuulostaa et tosi moni viettää joulua samaan tyyliin ku mekin :D Mikä ei kyllä oo ihme, koska nää perinteet pohjautuu ties miten kauas (paitsi lumiukko, heh).

   Delete