(Puoli)vege tammikuu

Mä nään jo sun kurtistuneen otsan ja hämmentyneen ilmeen; mikä ihmeen puolivege? Saat vastauksen kysymykseesi ihan pian, mutta pohjustetaan juttua ensin vähän. Mä en oo enää moneen kuukauteen syönyt punaista lihaa, ja oon muutenkin vähentänyt eläinkunnan tuotteiden popsimista aika paljon omaan kämppään muuttamisen jälkeen. Punainen liha oli tietoinen päätös (se ei edes sovi mun vatsalle), mutta muu on tapahtunut vähän niinkuin vahingossa. Jossain vaiheessa joululomaa mieleeni tulikin idea siitä, että olisi hauska kokeilla täysin vegeä ruokavaliota kuukauden ajan. Ootte varmaan kaikki lukeneet ja kuulleet noin miljoona syytä sille, miksi ihmiset aloittavat kasvissyönnin, joten en aio sitä sen enempää avata, mutta niiden lisäksi yksi tähän kokeiluun ajaneista jutuista on puhdas mielenkiinto. Musta on kiinnostava nähdä, kuinka hyvin mulla onnistuu kalan, kananmunan, maitotuotteiden ja hunajan jättäminen pois ruokavaliosta, ja samalla vegehaaste myös inspiroi kokeilemaan uusia, erilaisia reseptejä.Se  puolikas tähän mun vegekuukauteen tulee kodin ulkopuolella tapahtuvista ruokailuista. Töissä ja kylässä ruoka on joka tapauksessa valmistettu, söin mä sitä tai en (eikä mun kokkitaidotkaan muiden ruoanlaitosta kehity), joten muiden tekemän ruoan vedän napaani entiseen malliin. Kotiin aion kuitenkin ostaa vain vegaanisia ruoka-aineita, ja ulkona syödessäkin pyrin valitsemaan kasvisvaihtoehdon.

Muutamia päiviä tätä vegehaastetta on ehtinyt jo mennäkin, ja ainakin tällä hetkellä näyttää erittäin hyvältä. Järkytyin vähän tajutessani, että osa pastoista sisältää kananmunaa (onneksi kaapissa valmiina oleva paketti ei!), mutta ilostuin taas huomatessani maustamattoman soijajogurtin maistuvan vadelmien ja pähkinöiden  kanssa jopa paremmalta kuin vastaava maitojukra. Kuvan kikherneistä tuli parhaita mitä oon ikinä kokannut, joten niistä on todennäköisesti tulossa jossain vaiheessa ohjetta tänne blogiinkin.

Mä tuun jakamaan myös muita hyvin onnistuneita vegekokkailuja teidän kanssanne, ja raportoimaan vähän haasteen kulusta. Samalla haluan heittää pallon teille; mitä postauksia tähän haasteeseen liittyen toivotte, ja onko teillä jotain omia lemppari(vege)reseptejä? Kaikki kysymykset, kommentit ja vinkit ovat tervetulleita. Ja kivaa alkanutta tammikuuta teille!

7 comments:

 1. Oon niin iloinen sun puolesta, että oot lähtenyt tähän haasteeseen mukaan! Mua itseänikin kiinnostaa huimasti kasvisruokailu ja muut, mutta asun vielä kotona ja perheessä on jäseniä, jotka eivät ymmärrä vegaanisuuden päälle mitään. Tästä huolimatta olen myös lopettanut punaisen lihan syönnin ja joudun siis välillä tekemään omia ruokiani. Yritän tehdä mahdollisimman paljon ruokaa myös pakkaseen, jotta on aina jotain syötävää. Olen kuitenkin miettinyt, että kun muutan omilleni, lisään samalla tavalla kasvisruokaa ja ehkäpä jätän eläinkunnan tuotteet kokonaan. Siispä olisi kiva saada tän haasteen aikana jotain kivoja reseptejä! :-)

  http://adaemmimaaria.blogspot.fi/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulla oli kotona asuessani aika samanlainen tilanne! Useat ruoat onneks voi valmistaa niin, että lihanlisäysvaiheessa ottaa osan pastasta/perunoista/mistävaan ja lisää siihen ite sit kasvisjuttuja :) Helpottaa tota kokkausrumbaa. Mut joo reseptejä tuun tänne laittamaan kaikista kivoista kokkailuista ^_^

   Delete
 2. Kati tykkää! :) Ps onpa söpö sana toi jukra, otan käyttöön :D 💜

  ReplyDelete
 3. Sellaset asiallisen hintaiset pöperöohjeet olisi kiva, ihan jo vinkkinä omaan arkeen.

  Itse en tähän vegehaasteeseen ole mennyt koskaan mukaan, koska syön muutenkin aika vähän lihaa (lähinnä metsästyskauden), niin jossain määrin olen "kasvissyöjä" ympäri vuoden :) Arjessa tulee käytettyä lähinnä vain kotimaista, luomua sekä itse hankittua riistaa. Välttelen teollista lihaa, jonka itse näen ruokateollisuuden isoimpana pahana, en niinkään lihansyöntiä itsessään. Maitotuotteet taas on poissa käytöstä enkä esim. hunajaa edes käytä missään muutenkaan, muniakaan ei tuu käytettyä kauheesti koska en edes muista ostaa niitä ikinä :D ja jos niitä ostan, ostan ehdottomasti vaan oikeasti vapaan kanan munia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu mä oon samaa mieltä, teollinen liha on pahempi kuin lihansyönti itsessään. Mä oon käyttänyt hunajaa leivonnassa ja ruoanlaitossa aika paljon, joten se on ite asiassa yks suurimmista "luopumisista" tän vegekuun aikana :D Asiallisen hintaisia pöperöohjeita tuut kyllä saamaan, mä nimittäin harvoin kokkailen mitään sairaan kallista. Hyvää ruokaa saa tehtyä superhalvallakin, ja sillä linjalla todennäköisesti jatkan edelleen :)

   Delete
 4. On ollut niin ihanaa huomata kuinka moni on ryhtynyt kasvisruokavalioon. Itse olen ollut pescetarian nyt jo melkein kolme vuotta. Kaikki lähti kokeilusta ja se vaan jäi päälle. Olen haaveillut myös joskus vegaanisuudesta, mutta en ole lähtenyt siihen ainakaan vielä. Mahtavaa, kun ihmiset (MYÖS MIEHET) ovat avanneet silmät kasvisruoalle ja ainakin vähentäneet lihaa! Mä toivoisin sulta just semmosta postausta, missä kerrot koko päivän ateriat aamupalasta lähtien ja mielellään juuri sellaisella sopivalla budjetilla. Avokadot on mulle meinaan sellaista herkkua, että ostan niitä mieluummin, kun pääsen vanhempieni luokse ja hyödyntämään äitin lompakkoa. :-D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä oon kans iloisena huomannut saman! :) Ja toi päivän ruokailut on kiva postausidea, pitääpä toteuttaa vielä tammikuun aikana. Mä oon ite huomannut toimivimmaksi jutuksi sen, että kun syö pääasiassa halpisruokaa, niin välillä pystyy herkutella vähän kalliimmallakin. Esim noita avokadoja ostan silloin tällöin, ja tänään ostoskoriin päätyi vegejuustoa. Budjetti ei silti ylity, kun suurin osa ruoka-aineista on suht halpoja ^^

   Delete