Scottish HighlandsOnko joku teistä lukenut Kaisa Ikolan kirjoittamaa Ylämaa -sarjaa? Se oli pienempänä yksi mun suosikeista, jokin niissä Scottish Highlands -alueelle sijoittuvissa hurjissa seikkailuissa onnistui lumoamaan pienen Lindan. Luin kirjat läpi aina uudelleen ja uudelleen, ja aloin haaveilla pääseväni kiertelemään Ylämaita joskus itsekin.

Ensimmäisellä Skotlannin reissullani sain huomata, että kaikista tarinoista ja taruista saamani kuva joutui kalpenemaan todellisuuden rinnalla. Edinburghin rakennukset ovat kuin suoraan fantasiaelokuvasta, ja Ylämaan karun kauniit maisemat ovat toimineet näyttämönä myös monille tosielämän seikkailuille. Siellä kulkiessa voi melkein nähdä historian heräävän eloon. Viimesyksyistä brittireissua suunnitellessa olikin alusta asti selvää, että Skotlantiin pitää päästä uudelleen.Jos ei omista ajokorttia, on ohjattu Highland Tour aika järkevä (lue: ainoa) vaihtoehto Ylämaan kiertelyyn. Niin mekin istuttiin jo ennen aamukahdeksaa minibussissa muutamien japanilaisturistien kanssa, ja odotettiin täpinöissämme tulevaa päivää. Sillä reissulla kuunneltiin vanhaa kelttimusaa, ihailtiin Ben Nevisin huippua ja yritettiin bongata Loch Nessin hirviö. Jälkimmäisestä ei tosin näkynyt vilaustakaan, mutta järven ympäri ajaessa on helppo ymmärtää, mistä tarinat ovat saaneet alkuunsa. Valtavaan järveen mahtuisi kevyesti vaikka kokonainen merihirviöperhe, ja onhan sellaisella pelottelu aika kätevä keino pitää lapset poissa rannasta. 

Skotlannilla, ja etenkin Ylämaalla on aivan erityinen paikka mun sydämessä. Ei luulisi, että muutaman pikareissun jälkeen voi tykästyä johonkin paikkaan niin valtavasti, mutta niin vain kävi! Mun mielestä skotit puhuvat enkkuakin niin hurjan söpösti. Ja hulluna kirjatoukkana mua kiehtoo paikka, joka on niin monen tarun ja legendan koti. Historia ja tarinat ovat kaupunkien ja alueiden "sielu", kauniit maisemat tulevat vain kaupan päälle. Siksi mä myös viihdyn parhaitein paikoissa, joilla on joko "oikeaa" historiaa, tai runsaasti tarinoita.Tämä(kään) reissu ei toivottavasti jäänyt mun vikaksi matkaksi Skotlantiin. Tällä hetkellä suunnitelmissa ja haaveissa kytee ajatus road tripistä näihin samoihin maisemiin. Miettikääpä kuinka siistiä olisi ajella huikeassa seurassa näitä teitä ja pysähdellä aina kun siltä tuntuu. Kierrellä nummia ja järviä, ja eväsretkeillä ehkä maailman parhaissa maisemissa. Toivottavasti saan mun vision vielä joku päivä toteutettua! 

Onko joku teistä käynyt Skotlannissa? Kolahtiko teihin yhtä lujaa kuin muhun?


9 comments:

 1. Vau mitä maisemakuvia! :') Näyttää upeelle paikalle<3

  http://jeannays.blogspot.fi/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos <3 Eikä vain näytä, vaan myös on!

   Delete
 2. Ei jestas, miten kauniin näköistä <3 Pääsisipä sitä matkustamaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siel on ihan supernättiä! Toivottavasti pääset vielä sinne joku päivä, tai johonki muuhun upeeseen paikkaan :)

   Delete
 3. Oi miten kauniin näköistä♥ En oo käynyt Skotlannissa, mutta se on kyllä yks niistä paikoista, joissa on päästävä käymään! Ja tää uusi ulkoasu on aivan ihana. <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Skotlanti on ihana <3 Suosittelen todellakin käymään jos vaan jossain vaiheessa tulee tilaisuus. Ja kiitos!

   Delete
 4. Ihanan näköistä *__*

  https://sadematilde.blogspot.fi/

  ReplyDelete