Muuttajan muistilista

Mä olen muuttanut elämäni aikana reilusti yli kymmenen kertaa, joten tässä vaiheessa voisi kai jo kutsua itseään konkariksi. Kaikki tapahtumat tuppaavat opettamaan meille jotakin, ja niin näistä muutoistakin on kertynyt yhtä ja toista muistettavaa, jotka osaan ottaa paremmin huomioon tulevissa muutoissa. Ajattelinkin jakaa teille mun parhaat vinkit muuttoon, ikään kuin pienen "muuttajan muistilistan". Oletan, että osaatte itsekin irtisanoa vanhan vuokrasopparin ja hoitaa muutkin muuttoon liittyvät pakolliset asiat. Nämä mun listaamat ovat enemmänkin vinkkejä asioihin, joita et välttämättä ole tullut ajatelleeksi. Osan olen itsekin oppinut vasta kantapään kautta.Muuttajan muistilista

→ Suunnittele huolella. En vain voi painottaa tätä tarpeeksi, mutta ihan kaikki pakkaamisesta laatikoiden purkuun sujuu nopeammin ja helpommin, kun tiedät mitä teet. Ei sitä ihan turhaan sanota, että "hyvin suunniteltu on puoliksi tehty".

→ Luovu turhasta. Ennen muuttoa on täydellinen hetki käydä läpi omia tavaroitaan, ja myydä esimerkiksi kirpputorilla ne, joille ei ole enää käyttöä. Koko muuttorumba helpottuu huomattavasti, kun on vähemmän tavaraa roudattavana.

→ Aloita ajoissa. Etenkin sesonkituotteet ja muut harvemmin käytetyt jutut on helppo pakata jo reilusti ennen varsinaista muuttopäivää. Ja mitä aiemmin aloitat, sitä todennäköisemmin selviät koko hommasta ilman stressiä.

→ Pakkaa tarpeeksi isoihin laatikkoihin. On tärkeää, että jaksat kantaa valmiit laatikot, mutta miljoonan pikkunyssäkän raahaaminen vie moninkertaisesti aikaa pariin isompaan laatikkoon verrattuna. Hyviä muuttolaatikoita saa ainakin Ikeasta ja Clas Ohlsonilta, mutta todennäköisesti myös aika monesta muusta paikasta.

→ Merkitse laatikot selkeästi. Mitä missäkin on, ja mihin huoneeseen mitäkin on tarkoitus kantaa. Muuttovaiheessa mahdollinen muuttoapu osaa kantaa laatikot juuri sinne minne on tarkoitus, ja sä puolestasi tiedät jo laatikkoa avaamatta, mitä sen sisältä löytyy. 

→ "Ensiapulaukku". Eli sellainen, johon pakkaat kaiken mitä ilman et ainakaan pärjää. Mun ensiapulaukku esimerkiksi sisälsi lakanat, parin päivän vaihtovaatteet, tärkeimmät koulujutut, naposteltavaa ja sen sellaista. Jos muuttaminen venyy iltaan, tai tulee muita kiireitä, on ihana kun pärjäät muutaman päivän myös ensiapulaukun sisällöllä eikä muuttolaatikkoihin ole pakko koskea.

→ Siivoa tuleva asunto etukäteen. Lattiaa voi olla turha pyyhkiä, mutta esimerkiksi kaapit ja hyllyt kannattaa putsata jo ennen muuttokuorman tuomista. Tavaroiden purkaminen käy näppärästi, kun voit asetella kipot ja vaatteet suoraan paikoilleen. 

Onko sulla joitakin hyviä vinkkejä, joita ei tässä listassa mainittu?


8 comments:

 1. Tärkeitä pointteja! Olin joskus auttamassa sellaisessa muutossa, jossa tavaroiden pakkaaja ei ollut ollenkaan ajatellut että niitä laatikoita pitäisi myös jaksaa siirtää :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apua :D Toi on paha, jos laatikot painaa liikaa! Itellä on ollut joskus päinvastainen ongelma, että pakkasin tota välttääkseni kaiken ihan pikkulaatikkoihin. Ja siinä oli sit taas oma tuskansa :D

   Delete
 2. Niin hyviä vinkkejä! :) Mun mielestä muuttaminen on jotenkin tosi kivaa kun saa aloittaa ihan alusta uudessa kodissa! Mä oonkin alottanut kesän muuton suunnittelun jo nyt niin ei ainakaan pitäisi tulla kiire :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kuulla :) Se on kyllä totta! Mustakin on ihanaa, kun pääsee miettimään sisustusta uusiksi ja järjestelemään tavaroita oikeille paikoilleen. Ja huh sä oot hyvissä ajoin liikenteessä!

   Delete
 3. Itse oon nykyään tehnyt muutoissa niin, että oon viikannut vaatteet ja astiat samaan laatikkoon aina vuorotellen :D Lautasia yms. muita helposti rikkoutuvia astioita ei tarvitse sitten yksitellen suojata ja samalla saa vaatteetkin pakattua. Toki miun muutot ovat olleet sitä, että pakkaan päivää ennen muuttoa ja puran heti muuton jälkeen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toi on aika hyvä kans! Itellä on pari ihan massiivista huivia, ni oon käärinyt astiat niihin. Yhteen huiviin saa lähes puolet särkyvistä astioista :D

   Delete
 4. Hyviä muuttovinkkejä! :) Itse heitän vaatteet aina jätesäkkeihin, ja kiedon astiat ja lasitavarat pyyhkeisiin ja lakanoihin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo jätesäkit on kyllä hyviä vaatteille! Mulla ei ollut yhtään, mutta yksi jättikokoinen matkalaukku ajoi saman asian :)

   Delete