Pirteä kuusenkerkkäjuomaTästä alkaa Revontulipalon juomakesä! Viime kesänä jaoin kerran viikossa jäätelöreseptejä, ja tänä vuonna on erilaisten kesäjuomien vuoro. Uusia juomaohjeita ilmestyy kesä- ja heinäkuun ajan joka sunnuntai, joten pysykääs kuulolla jos kaipaatte vaihtelua tai uusia ideoita kesän juomiin. Kaikki sarjan juomaohjeet tulevat löytymään myös tagin juomakesä alta, joten ne on helppo löytää vielä kesän lopullakin.

Mun on tehnyt jo pitkään mieli tehdä kuusenkerkästä jotakin, joten mikäpä olisikaan parempi tapa potkaista juomakesä käyntiin, kuin jakaa pirteän kuusenkerkkäjuoman ohje teidän kanssanne. Etelässä asuvilla alkaa olla jo kiire, jos tätä haluaa valmistaa, mutta pohjoisemmassa kuusenkerkkäkausi taitaa olla vasta aluillaan.

Ja pieni vinkki vielä: jos teet juomaa isomman satsin, niin jääpalat kannattaa tehdä veden sijaan kuusenkerkkähaudukkeesta tai sitruunavedestä, sillä muuten viimeisille jää pelkkää laimeaa litkua. Veteen tehdyt jääpalat nimittäin laimentavat juoman nopeasti.Pirteä kuusenkerkkäjuoma (4:lle)

Tarvitset:
jääpaloja
4 dl kuusenkerkkää
6 dl vettä
1 dl sokeria
sitruunakivennäisvettä

Tee näin:
1. Laita jääpalamuottiin vettä, ja pistä se pakastimeen vaikka jo edellisenä iltana. Jos haluat, voit laittaa osaan jääpaloista myös kuusenkerkkää koristeeksi.
2. Huuhtele kuusenkerkät ja laita ne kattilaan. Lisää mukaan vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Siirrä kattila sen jälkeen pois levyltä, ja anna jäähtyä rauhassa. Siivilöi lopuksi kuusenkerkät pois.
3. Kuusenkerkkäsiirappia varten tarvitset desin sokeria, ja puoli desiä juuri valmistamaasi kuusenkerkkähauduketta. Laita ainekset paistinpannulle, ja kuumenna koko ajan sekoittaen. Anna seoksen poreilla noin minuutin ajan, ja ota se sitten pois levyltä.
4. Nyt päästään itse juoman valmistamiseen. Ota kannu, ja kaada sen pohjalle siirappia. Itse pidän enemmän sokerittomista juomista, joten lisäsin vain noin puolet siirapista ja laitoin loput sivuun niin, että jokainen voi halutessaan lisätä makeutusta omaan juomaansa.
5. Kaada kuusenkerkkähauduketta suurin piirtein kannun puoliväliin (meillä meni noin 4 dl) ja sekoita hyvin jotta siirappi liukenisi siihen. Kippaa joukkoon jääpalat, ja lisää lopuksi sitruunakivennäisvettä sen verran mitä kannuun mahtuu (meillä meni noin 3 dl). Nauti.

Parhaiten tämä juoma maistuu aurinkoisena kesäpäivänä, juuri silloin kun tuntuu että voisi vaikka läkähtyä kuumuuteen.

Psst! Kuusenkerkkä on siis se kuusen oksien kärkiin keväisin ilmestyvä kirkkaan vaaleanvihreä osa.


10 comments:

 1. Oi vitsi ihana juomakesä, voi mitä kaikkea varmasti on vielä tulossakin! Mutta...oonko mä kauheen kaupunkilainen kun en tiedä, mikä on kuusenkerkkä? :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oot :D:D Mut siis se on se kuusen oksien kärkiin tuleva vaaleanvihreä osa! Kesän edetessä se tummuu tavalliseks kuusen osaseks. Lisään tän tiedon tonne itse postaukseenkin heti kun pääsen koneelle, jos täällä on muitakin kaupunkilaisia liikkeellä :D

   Delete
 2. Oooi tääpäs kuulostaa tosi hauskalta ja hyvältä idealta! Ei oo tullu mieleenkään, että kuusenkerkistä vois tehdä juomaakin :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Mäkään en ollut edes ajatellut niiden syömistä ennen kuin viime vuonna, kun törmäsin kuusenkerkkäsalaatin ohjeeseen :D Nyt sitten teki mieli kokeilla, olisiko niistä juomaa maustamaan.

   Delete
 3. Olipa raikkaan kuuloinen ohje! Ja kun tässä kesästä puhuttiin, niin haastoin sinut 12 kysymystä kesästä -haasteeseen. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kuulla! Ja kiitos haasteesta, pitääkin heti mennä katsomaan, millaisesta haasteesta on kyse :)

   Delete
 4. Kuulostaa tosi hyvältä! Mitä luulet käykö tähän pakastetut kuusenkerkät, vai lähteekö niistä maku? Nyt on kerkkäkausi parhaimmillaan mutta ilmat eivät suosi tällaisia juomia, nyt pitäisi ennemminkin juoda kuumaa kaakaota kun on niin kylmä! Mietin vain jos ottaisi kerkkiä talteen, että miten mahtaisi käydä pakastaessa.

  Lisää juomakesä-postauksia odotellessa... :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. En osaa sanoa, ku en oo ikinä pakastanut kuusenkerkkiä! Kannattaa ehkä pakastaa jokunen kerkkä kokeeksi, ja testata onko ne sulatuksen jälkeen vielä minkälaisia :) Joo nyt on kyllä tullut ikävän viileitä ilmoja. Mutta loppuviikolle on onneks luvattu taas lämpimämpää ♥

   Delete
 5. en oo ennen kuulutkaa tästä, tätä pitää kyllä nyt kesällä testata!!

  ReplyDelete