20 | Piparitalojuttuja


Viime vuonna me päätettiin J:n kanssa, että tänä vuonna tehdään meille hienoin piparitalo ikinä. Ihan siihen "hienoimpaan ikinä" ei ehkä päädytty, mutta tuli tästä silti hurjan paljon kivempi kuin meidän aiemmat viritelmät. J suunnitteli talon, mä piirsin siihen kaavat, ja yhdessä leivottiin ja koristeltiin. Alkupään koristeluista löytyy videomateriaaliakin parin päivän takaisesta vlogista (klik), jos ette ole vielä nähneet! Piparitalon kokoaminen on superhauskaa ja jouluista puuhaa, ja siitä on tullut oikeastaan jo perinnekin. Syömisestä en tosin tykkää ihan niin paljoa kuin kokoamisesta, ja monena vuotena talo onkin päätynyt esimerkiksi kavereiden tuhottavaksi.

Talon koristeiden kanssa meillä ei ollut mitään selkeää suunnitelmaa. Käärittiin vain hihat ja ryhdyttiin hommiin. Vlogipäivän jälkeen kokoamiseen tuli pieni tauko, kun käytiin minireissulla ja saatiin yövieraita ja muutenkin aika oli melko vähissä. Eilen oltiin kuitenkin kutsuttu muutamia kavereita jouluaskarteluiltaan, ja siinä tohinassa saatiin meidän talokin vihdoin pystytettyä ja viimeisteltyä. Vaikka tätä ei voi mitenkään verrata niihin joihinkin upeuksiin joita internetissä näkee, niin ehdottomasti saatiin kyllä paras mökki aikaan mitä ollaan ikinä rakennettu itse. Tykkään erityisesti siitä, että tuolla sisällä pystyy polttamaan pientä tuikkua. Ikkunoiden läpi loistava valo näyttää niin kivalta iltahämärässä.

Muutaman asian oon viime vuosina oppinut piparitalojen tekoon liittyen. Ensinäkin nallekarkeista saa kauneimmat ikkunat. Me käytettiin isoihin alaikkunoihin kolme karkkia ikkunaa kohden, ja yläkerran pyöreisiin meni yksi. Toinen oppimani asia on se, että piparitalon osat kannattaa ehdottomasti koristella ensin, ja koota talo vasta sitten. Tulee paljon siistimpää jälkeä näin päin. Tosin talon kokoamisvaiheessa täytyy olla varovainen, ettei vahingossa riko jo tehtyjä koristeita. Tämä oli ensimmäinen vuosi, kun me koristeltiin talon osat ennen kokoamista, ja sama aiotaan ehdottomasti tehdä myös seuraavan piparitalon kanssa. 

Ootteko te väsäilleet piparitaloa tänä vuonna? Linkatkaa kommentteihin, jos teillä on niistä kuvia jossain päin somea.Liity lukijaksi tästä.

6 comments:

 1. Ihanan näköinen talo! <3 Mekin innostuttiin tänä vuonna tekemään pitkästä aikaa piparitalo ja se oli niin kivaa, että ehdottomasti täytyy leipoa myös ensi vuonna! Kuvia siitä on tässä postauksessa: http://www.katjajohannaa.fi/2018/12/luukku-10-joulun-ajan-lempijuttuja.html?m=1

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi onpa suloinen piparitalo teillä! <3 Joo piparitalon väsääminen on kyllä superkivaa, etenkin jos ei tarvitse tehdä sitä yksin.

   Delete
 2. Ihan miälettömän upee! Mun ei hermot kestä piparitalon tekoa :D Täytyisi vissiin koittaa saada mies innostumaan piparitalon teosta, jotta mun ei tarvii :D

  🖤:llä sofilmas.blogspot.fi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahah aika hidasta hommaahan se on jos tekee yhtään isompaa taloa :D Ja kokoaminen kans on yks operaatio...

   Delete
 3. Vau, tosi upea talo! Eihän tuota edes raaskisi syödä :D Mulla ei oo tapana tehdä piparkakkutaloja, koska kärsivällisyyteni ei riittäisi pieneen näpertelyyn, mutta muiden tuotoksia on tosi ihana katsella! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Sini! Mullakin kärsivällisyys tähän hommaan on kasvanut vuosien ja koottujen talojen myötä :D Ei vielä pari vuotta sitten jaksanut näperrellä yhtään niin pikkutarkasti kuin nyt.

   Delete