perjantai 22. maaliskuuta 2019

Fish Soup For A Cosy Day At Home



Tekeekö mielesi kokata jotakin astetta parempaa vaikkapa viikonlopun kunniaksi? J laittoi ihan mielettömän hyvää lohikeittoa tässä taannoin, ja muutama teistä ehtikin kysellä jo ohjetta. Tässä siis resepti älyhyvään kalakeittoon! Nimensä mukaisesti soppa kannattaa keitellä vapaapäivänä, sillä liemestä tulee sitä parempaa, mitä kauemmin se saa porista liedellä. Meillä taisi mennä lähemmäs kahdeksan tuntia keiton valmistukseen... Tai siis J:llä, mä autoin lähinnä sen syömispuolen kanssa.

Are you looking to cook something a bit more fancy this weekend, to celebrate your time off? J made us so so delicious fish soup the other day, and some of you already requested the recipe for it. So here you go! As stated in the headline of this post, this fish soup is best to cook on a cosy day at home, since the longer you cook it, the better the broth. I think it took us (or J, I helped more with the eating part!) nearly eight hours to make this soup. 

Mistään vaikeasta ohjeesta ei silti ole kyse, vaikka keitto vaatiikin paljon aikaa. Suurin osa ajasta menee nimittäin siihen, että liemi porisee yksinään kattilassa, ja itse voi vaikka käydä lenkillä tai lukea kirjaa sillä välin. Kotona pitäisi silti olla suurimman osan ajasta, jotta kattilaa voi vähän pitää silmällä. Jos siis tiedossa on kotipäivä, niin kokeile ihmeessä tätä J:n kalakeittoreseptiä!

Although the cooking time is long, this fish soup recipe is nothing hard! Most of the time the broth is cooking itself in the pot, and you just need to keep an eye on it while doing something else. We even went for a short walk while the soup was coming. So if you're planning a cosy day at home, maybe you'd like to give this recipe a try!



Vapaapäivän lohikeitto (4:lle) - in english below!

Liemeen tarvitset:
lohen perkeet (pää, ruodot ja evät)
kokonainen valkosipuli
4 porkkanaa
3 perunaa
3 sellerin vartta
2 sipulia
4 pientä punajuurta
kyssäkaali (haisee kaalilta, mutta maistuu hyvältä)
4 laakerinlehteä
purjon lehdet
tuoreita yrttejä jos on saatavilla
kokonaisia pippureita maun mukaan
suolaa
 vettä

Keittoon tarvitset:
hunaja-soijamarinoituja sipuleita ja porkkanoita (8 porkkanaa kuorineen, 6 salottisipulia, hunajaa, soijakastiketta, suolaa, pippuria ja öljyä)
keitettyjä perunoita
hiillostettu ja kuorittu purjo
grillattua lohta

Tee näin:
Liemi: Pilko kalan perkeet paloiksi, jotka on helppo ruskistaa pannulla. Lihaa ei tarvitse kypsentää läpikotaisin, pieni rusketus riittää. Pilko liemeen tulevat kasvikset karkeiksi paloiksi, ja leikkaa valkosipuli kahtia. Mitään ei tarvitse kuoria. Laita kaikki ainekset suureen kattilaan, ja keitä miedolla lämmöllä vähintään neljä tuntia. 12 tuntia olisi ihanteellinen, mutta me jaksettiin odotella vain kahdeksan tuntia. Lisää välillä vettä, jos on tarpeen. Lusikoi lopuksi pinnalta liiat rasvat pois, ja kaada liemi siivilän läpi erilliseen astiaan.

Porkkanat: Kaada uunivuokaan soijaa, hunajaa ja öljyä makusi mukaan. Sekoita. Lisää porkkanat ja salottisipulit vuokaan, ja mausta vielä suolalla ja pippurilla. Paahda 225 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Käännä uunista lämpö pois, ja jätä porkkanat odottamaan sillä aikaa kun muut ainekset valmistuvat loppuun.

Keitä perunat.

Purjo: Leikkaa purjosta kiekkoja ja hieman pidempiä kappaleita. Hiillosta pidempien kappaleiden uloin kerros tulella tai todella kuumalla pannulla. Kuori lopuksi uloin (musta) kerros pois ja jätä sisukset syömistä varten. Pienempiä kiekkoja voi paahtaa miedolla lämmöllä, kunnes ne saavat kauniin kullanruskean pinnan. Voit siirtää molemmat purjot uuniin (joka on jo pois päältä) porkkanoiden ja sipuleiden kaveriksi odottamaan tarjoilua.

Lohi: Ota lohi huoneenlämpöön vähintään 30 minuuttia ennen kypsentämistä, ja mausta se reilulla määrällä suolaa ja pippuria. Purista hieman sitruunamehua päälle ja siirrä sivuun odottamaan. Kun 30 minuuttia on kulunut, pyyhi ylimääräiset mausteet pinnasta ja leikkaa lohi sopiviksi paloiksi. Kypsennä oliiviöljyn ja voin seoksessa kuumalla pannulla nahkapuoli alaspäin, kunnes nahka on kullanruskea. Pyöräytä nopeasti lohen muutkin sivut pannulla, ja aseta sivuun (esimerkiksi siihen yhä lämpimään uuniin) odottamaan tarjoilua.

Tarjoilu: Asettele ainekset lautaselle haluamaasi muotoon, kuitenkin niin että lohi on päällimmäisenä. Kaada lopuksi liemi, ja nauti. 


Fish Soup For The Cozy Day At Home


Needed for the broth:
salmon's head, bones and fins
a whole head of garlic
4 carrots
3 potatoes
3 sticks of celeriac
2 onions
4 small beetroots
kohlrabi (smells but tastes great)
4 bay leaves
leaves of a leek
fresh herbs if handy
whole peppers
salt
water

Needed for the soup:
Honey soy carrots & shallots:
- 8 carrots, skin on
- 6 shallots
- avocado honey (normal honey will do fine too)
- soy sauce
- salt
- pepper
- oil
boiled potatoes
charred and peeled leek
grilled salmon

How to:
Broth: Chop the bones of the salmon into pieces that are easy to brown on a pan. If the bones have meat in them, it isn't necessary to cook it. Chop the vegetables roughly and cut the head of garlic in half. There is no need to peel anything. Put everything listed into the biggest pot you have and boil on low heat for 4 hours minimum, 12 hours recommended (we cooked it about 8 hours). Add water if it boils off too much. Spoon off the scum and fat that floats onto the surface. When done, pass through a sieve to another pot.

Carrots: Pour a splash of soy, honey and oil in an oven tray and mix them up. Place the carrots and shallots in the tray and brush the mixture all over. Season with plentiful salt and pepper. Roast in 225 degrees in the upper part of the oven for 20 minutes. Turn the oven off and let the carrots stew inside until you're ready to plate them up.

Boil the potatoes.

Leek: Cut a few discs and a couple longer pieces of the leek. Char the outermost layers of the longer pieces until blackened on high heat or if feasible, on open flame. Peel the charred layers and discard them. Cook the discs on a lower heat until golden brown. Put both in the oven to wait for the plating.

Salmon: Take the salmon from the fridge at least 30 minutes before cooking it and season it with a lot of salt and pepper. Drizzle lemon juice on top and let sit for the 30 minutes. After the wait is done, portion into suitable pieces. Start frying on a piping hot pan in a mixture of olive oil and butter. With the skin side down, roast the salmon until the skin is beautifully golden brown. Give all sides of the fish a kiss from the hot pan. Place the cooked fish into the warm oven to wait until you're ready to plate.

Serving: Arrange all the ingredients into a bowl nicely with the salmon on top and pour the broth in. Enjoy! 




Click here to follow me on Blogger.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti