Why Should You Vote


This blog post is only available in Finnish.
En yleensä puhu politiikasta täällä blogissa, mutta nyt tuntuu siltä että on pakko. Tiedätkö miksi? Siksi, että nuoret eivät äänestä. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa vain vähän yli puolet 18-34 -vuotiaista käytti äänioikeuttaan. Ei mikään ihme, että eduskunta on täynnä “setiä” ja tuntuu siltä ettei nuorten ääntä kuunnella lainkaan. Miten voitaisiin kuunnella, jos lähes puolet nuorista jättää äänestämättä?

Mä haluan sellaisen maailman, jossa on hyvä elää vielä silloinkin kun minä olen keski-ikäinen. Tai vanhus. On aika ironista, että meidän tulevaisuudesta päättää tällä hetkellä ihmiset, jotka eivät todennäköisesti ole enää itse elossa silloin kun esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutukset alkavat kunnolla näkyä. Tämän hetkisten kansanedustajien keski-ikä on nimittäin yli 50 vuotta. Kuulostaako hyvältä perustalta nuoren asioiden kuunteluun? Ei minustakaan. Erityisesti ilmastotoimien vähäisyys ja koulutuksen laadun rokottaminen ovat hermostuttaneet monia nuoria tämän hallituskauden aikana. Äänestämällä voit vaikuttaa, jos Suomessa on mielestäsi yksikin asia pielessä.Jos vaalit ei oikein kiinnosta, tai kiinnostaa mutta syystä tai toisesta aiot jättää äänestämättä, niin mieti vielä hetki. Eduskunnassa päätetään just sun elämää koskevista asioista, joten äänestäminen ihan oikeasti kannattaa. Äänestämällä sä näytät, mihin suuntaan Suomea tulisi sinun mielestäsi viedä. 

On ihan normaalia, että ehdokkaiden tai puolueiden joukosta ei löydy yhtään “oikeasti hyvää”. Me ihmiset olemme erilaisia, ja voi olla, että muuten hyvä ehdokas tai puolue kannattaa myös sellaisia asioita jotka tuntuvat sinusta vierailta. Yksi ihan siedettävä ehdokas on kuitenkin parempi kuin huono ehdokas, vai mitä sanot? On parempi antaa ääni henkilölle, joka ajattelee edes osasta asioita samalla tavalla kuin sinä, kuin jättää äänestämättä ja riskeerata että joku kanssasi ihan päinvastoin ajatteleva pääsee päättämään sinun asioistasi. Toki ääniä annetaan vaaleissa aikamoinen kasa, mutta se voi olla just se yksi ääni, jonka vuoksi joku ihminen pääsee eduskuntaan ja toinen ei. 

"On parempi antaa ääni henkilölle, joka ajattelee edes osasta asioita samalla tavalla kuin sinä, kuin jättää äänestämättä ja riskeerata että joku kanssasi ihan päinvastoin ajatteleva pääsee päättämään sinun asioistasi."


Olen myös kuullut, että joku jättäisi äänestämättä protestoidakseen huonoa politiikkaa tai kieroilevia poliitikkoja vastaan. En ymmärrä, miten äänestämättä jättäminen muuttaa tai auttaa yhtään mitään? Äänestämällä sä näytät, mitä haluaisit politiikassa nähdä tulevien neljän vuoden aikana.Jos tuntuu ettet ymmärrä politiikasta mitään, ja ehdokkaan valitseminen tuntuu vaikealta, niin suosittelen tekemään vaalikoneen tai pari! Ainakin Ylen ja Hesarin koneet ovat kattavat, ja Yle Kioskin vaalikone myös avaa käsitteitä kivasti. Vaalikonekysymyksiin vastattuasi saat listan ehdokkaista, jotka ovat vastanneet kysymyksiin mahdollisimman pitkälti samalla tavalla kuin sinä, jolloin ehdokkaan tai puolueen valinta on ainakin vähän helpompaa. Suosittelen myös lukemaan ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin, sillä ainakin itselleni niistä on ollut suuri apu ehdokkaan valinnassa. 

Käytetään ääntämme näissä eduskuntavaaleissa. Jotta eduskunnassa voidaan tehdä meidän näköistä politiikkaa, meidän pitää ensin äänestää sinne ne tyypit jotka ajavat meidän asiaamme. Siksi on todella tärkeää, että mahdollisimman moni nuori jaksaisi kävellä äänestyskopin luokse. Se on oikeasti superhelppoa. Tarvitset mukaan vain henkkarit, ja ennakkoäänestysaikana 3-9.4. voit äänestää missä äänestyspaikassa tahansa. Jonojakaan ei juuri ole. Ja ihan viimeistään äänestyspäivänä 14.4. kannattaa raahautua äänestysuurnille. Näytetään, millaista politiikkaa me nuoret halutaan.

Mä aion käydä äänestämässä tämän viikon aikana. Miten sinä? Aiotko äänestää, ja miksi äänestät tai et? Erityisesti kiinnostaisi kuulla syitä sille, jos joku teistä ei aio äänestää.

Ja jos mun teksti ei vielä vakuuttanut, niin suosittelen lukemaan myös Roosan, Idan ja Sinin postaukset aiheesta.

Subscribe here.

4 comments:

 1. Täyttä asiaa tää sun postaus! Siinä ei todellakaan ole mitään järkeä, että yli 50-vuotiaat päättävät Suomen tulevaisuudesta, koska he eivät todennäköisesti sitä ole näkemässä. Nuorten pitäisi todellakin aktivoitua äänestämisessä enemmän. Äänestämättä jättäminen ei vain ole hyvä ratkaisu. Kiitos kans mun postauksen maininnasta! *.*

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan samaa mieltä! Ja eipä mitään, se on hyvä postaus & täynnä asiaa <3

   Delete
 2. Ääh, näitä vaalijuttuja seuratessa mua niin harmittaa etten pysty äänestämään näissä vaaleissa! Ulkomailla ennakkoäänestysaika loppui jo toissapäivänä, ja sitä ennen olin viisi viikkoa reppureissaamassa ympäriinsä, joten en päässyt Aucklandiin. Kirjeäänestyskään ei olisi oikein toiminut, kun mulla ei tässä viimeisen viiden viikon aikana ollut vakituista osoitetta, tai sitten kuori olisi pitänyt älytä tilata jonnekin postiin jo maaliskuun alussa, kun on vähän pitkä matka tänne maapallon toiselle puolelle... Mulle olisi siis ollut melko mahdotonta äänestä, mutta tunnen silti pientä syyllisyyttä :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei, joskus tilanteet vaan tapahtuu, eikä äänestämään pääse <3 Varmasti harmittaa, mutta tärkeintä on että äänestää silloin kun se on mahdollista. Ja vitsit sulla on ollu upeita reissukuvia viime viikkoina instassa! On varmaan ollut aika huikea reppureissu :)

   Delete