My Favourite Tomato Pie



Syksyyn kuuluu paitsi keitot ja pataruoat, niin myös suolaiset ja makeat piirakat. Meillä kotona on kokattu tänä syksynä parit omena- ja luumupiirakat, mutta myös yhtä suolaista piirakkaa, jota tekisi mieli leipoa aina uudestaan ja uudestaan. Tomaateista saa leivottua aivan älyttömän hyvän piirakan, ja kun vielä täydentää sitä lautasella pienellä syksyisellä salaatilla, niin täydellinen lounas on valmis.

Soups and stews belong to autumn, but so do all the sweet and savoury pies. This year we've baked many apple pies and plum pies, but also one savoury pie that I'd like to have over and over again. Tomatoes are perfect ingredient for a de-lish pie. Just complete it with some autumnal salad, and you have a perfect lunch right there.



Tätä herkullista tomaattipiirakkaa on helppo varioida vähän sen mukaan, mitä kaapeista kulloinkin sattuu löytymään. Oon tehnyt tätä myös isoilla tomaateilla (viipaloituna) ja kuivatuilla yrteillä (muistaakseni provencale yrttiseos), ja ihan yhtä hyvää tulee niinkin. Tällä kertaa kuitenkin laitettiin piirakkaan pikkutomaatteja ja tuoretta salviaa, kun niitä löytyi kotoa valmiiksi. Ja jos täyte tuntuu liian jämäkältä, voi siihen lisätä vaikka lorauksen ruokakermaa, niin johan toimii taas. 

This delicious tomato pie is also very easy to improvise with the ingredients you already have at home. I've made this with cherry tomatoes and normal ones, as well as with fresh and dried herbs. All versions taste amazing. This time we used cherry tomatoes and fresh sage, as that's what we had in our kitchen. And if the filling is too thick, it's very easy to fix by adding a little bit of cooking cream, and it's all good again.



Mun lemppari tomaattipiirakka

Pohjaan tarvitset:
100 g voita
2½ dl vehnäjauhoja
3/4 dl kaurahiutaleita tai -leseitä
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
(1 dl juustoraastetta)
suolaa
pippuria
yrttimaustetta

Täytteeseen tarvitset:
2 pkt pikkutomaatteja, tai vastaava määrä isompia
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 kananmuna
2 rkl sitruunamehua
suolaa
pippuria
reilusti yrttejä (mun lempparit on rosmariini ja timjami, mutta todistetusti myös muilla yhdistelmillä tulee hyvää)

Tee näin: 
1. Sekoita täytteen ainekset keskenään puuhaarukalla. Voin kannattaa olla huoneenlämpöistä, jotta saat sen sekoitettua ilman hullua voimanponnistusta. Juustoraastetta et sinänsä tarvitse, mutta kokeiltiin laittaa sitä tähän kuvien piirakkaan, ja pohjasta tuli vielä vähän täyteläisemmän makuista. En silti ostaisi juustoa erikseen tätä varten, vaan käyttäisin siihen jonkun jääkaapin perälle unohtuneen palasen.
2. Taputtele taikina voideltuun pyöreään piirakkavuokaan. 
3. Halkaise pikkutomaatit tai viipaloi isommat, ja asettele ne piirakkapohjan päälle. 
4. Sekoita keskenään täytteen muut ainekset. Yrttejä saa olla reilusti. Levitä tomaattien päälle.
5. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Nauti.



My Favourite Tomato Pie

To the base:
100 g butter
2½ dl wheat flour
3/4 dl oats
1 tsp baking powder
1 egg
(1 dl grated cheese)
salt
pepper
herbs

For the filling:
2 boxes of cherry tomatoes, or similar amount of normal ones
200 g unflavoured cream cheese
1 egg
2 tbsp lemon juice
salt
pepper
lots of herbs (my faves are rosemary and thyme, but almost everything will taste good)

How to: 
1. Mix together all the ingredients of the base. Butter should be room temperature, so it'll be easier to mix. Grated cheese is not really a necessity, but we tried to use it in the pie in these pictures, and it turned out even richer and more delicious than the ones we've made without cheese. I wouldn't buy cheese just for this pie, but I do recommend to use it if you have some in your fridge.
2. Put the pastry dough in a round pie tray.
3. Cut the cherry tomatoes in half or slice the normal ones. Arrange them on top of the base. 
4. Mix together the rest of the topping ingredients. You can use a good amount of herbs. Spread it on top of the tomatoes.
5. Bake the pie in the oven at 200 Celsius around 25 minutes. Enjoy.



Subscribe here.

No comments:

Post a Comment