7 - Independence Day Celebrations



Meillä on muutaman ystävän kanssa ollut jo joitakin vuosia tapana juhlia itsenäisyyspäivää illallisen merkeissä. Pukeudutaan hienosti ja syödään hyvää ruokaa. Kirjoitin tästä perinteestä vähän enemmän viime vuoden joulukalenterissa. Tänä vuonna en luonnollisesti päässyt itse osallistumaan, kun olen vaihdossa, mutta halusin siitä huolimatta juhlia itsenäisyyspäivää ruoan merkeissä. 

Celebrating Finland's Independence Day with a dinner is already somewhat a tradition with me and some friends. We get all dressed up and eat good food. I wrote a little more about this tradition last year. This time I obviously couldn't attend it as I'm in Germany, but I wanted to celebrate the Independence Day with food anyway.

Kutsuin yhden vaihtarikaverin itsenäisyyspäivän illalliselle mun luokse. Mielessä oli vaikka mitä ihania suomireseptejä joita olisin halunnut tarjota, mutta uunin puutteen takia en voinut. Olisko ollut aika ihana leipoa vaikka karjalanpiirakoita tai mustikkapiirakkaa? Aika kivan menun sai onneksi kasattua ilman uuniakin. Alkupalaksi ruisleipää (J toi sitä viimeksi käydessään) sienisalaatilla, pääruoaksi lohikeittoa ja jälkiruoaksi mustikkakerroskiisseli. Montaa muuta suomalaista herkkua syödään ulkomaillakin (esimerkiksi riisipuuro on perinteinen juttu ainakin Saksassa ja Turkissa!) mutta kiisseliin en muista törmänneeni Suomen ulkopuolella. Niin ja jälkiruoan kaveriksi oli tietysti glögiä.

One of my friends here came over to have dinner at my place. I had so many lovely Finnish recipes I would have loved to cook, but wasn't able to since I don't have an oven. How nice it would have been to eat some carelian pies or blueberry pie? Fortunately there are also many lovely recipes that don't require oven. We had some rye bread (J brought it when he visited) with mushroom salad and as a main we had salmon soup. The dessert was blueberry-vanilla layer kissel (custard-type thing). Many other Finnish desserts are eaten in other countries too, but kissel is something I haven't seen anywehere else than in Finland. Oh, and of course we had some glogg to accompany the dessert.

Tykkään muutenkin kokata, mutta itsenäisyyspäivän ruokien laittaminen oli tavallistakin kivempaa. Oli ihana kokata suomiruokia ystävälle, joka ei ole niitä ennen maistanut, ja samalla oli erityisen kiva syödä suomimakuja just itsenäisyyspäivänä. Tokihan mä kokkaan täällä aika samanlaista ruokaa kuin kotona, mutta laitankin yleensä jotain muuta kuin niitä ihan perinteisimpiä ruokia. Voisi kyllä kokata niitäkin vähän useammin, sillä esimerkiksi lohikeitto on yksi mun lempiruoista.

I love cooking, but it was even more fun to cook for the Independence Day. It was so much fun to cook Finnish dishes for a friend who has never tasted them before, and also it was really nice to have Finnish cuisine on the Independence Day rather than some other day. Of course, I cook quite similar food here than I do at home, but I don't usually make the most traditional dishes. Now that I think of it, maybe I should cook them more often as I really like many of them. Salmon soup is one of my favourite dishes ever. 

Miten teidän itsenäisyyspäivän vietto sujui? Ja kertokaa ihmeessä jos tulee mieleen muita suomiherkkuja, mitä voisin syöttää kavereille vielä ennen vaihdon loppua!

How did you spend the Independence Day? And please tell me if you have any recommendations of Finnish foods I should cook for my friends before the end of semester!



Subscribe here.

No comments:

Post a Comment