Kaupunki on taidetta

Tarvitaan näkökulmaa. Kykyä katsoa asioita eri vinkkelistä kuin yleensä. Heittäytymistä. Lapsen mieltä ja innostusta kokeilla kaikkea uutta. Lähiympäristöstä voi löytää uskomattoman kiinnostavia paikkoja ja asioita. Yksinkertaisillakin välineillä saa älyttömän hienoa jälkeä aikaan, ja itselle aivan tavallinen taito voi toisen silmissä olla taidetta.

Osa varmaan jo otsikosta arvasikin, mistä tässä postauksessa on kyse. Taiteiden yö valtasi Helsingin jälleen kerran viime torstain ja perjantain välisenä yönä. Laiskojen unikekojen Ahkerien lukiolaisten onneksi moni ohjelmanumero alkoi jo torstaina iltapäivällä, joten koko yötä ei tarvinnut taiteen vuoksi uhrata. Oli pakko katsastaa taiteiden yön tarjonta tänäkin vuonna, vaikka perjantaina joutuikin nousemaan epäinhimillisen aikaisin kouluun. Viime vuonna kierreltiin kavereiden kanssa lähinnä katsomassa kaikkea, nyt porukka oli vähän eri, ja teemana osallistuminen. Senaatintorille nousseita kolmea pahvirakennusta me oltiin rakentamassa jo lähes alusta asti. Välillä kierrettiin ympäri kaupunki muita tapahtumia etsimässä ja sitten taas takaisin rakentamaan. Kelatkaa tätä: pahvilaatikoista nousi kolme upeaa, kymmeniä metriä korkeaa rakennusta yhteistyön ja hyvän organisoinnin ansiosta. Guggenheimin ja lastensairaalan (jonnka näette alla olevassa kuvassa) pahviversiot ainakin olivat nähtävillä. Kolmatta rakennusta en kuollaksenikaan muista, mutta hieno sekin joka tapauksessa oli. Paras kuitenkin oli vielä edessä. Kymmenen tienoilla kaikki kolme rakennusta romautettiin maahan, minkä jälkeen innokkaat lapset – eli mun lisäks aika älyttömän moni muukin täysi-ikäinen – pääsivät pomppimaan pahviraunioihin, lyttäämään pahveja ja yleisesti riehumaan. Oli hauska nähdä viisikymppisten herrasmiestenkin heittävän arvokkuuteensa nurkkaan pahvilaatikoiden vuoksi. Noissa kasoissa hyppivät ihan kaikki!

Taiteiden yö on musta hyvä muistutus siitä, miten oma lähiympäristö on oikeesti täynnä kokeilemisen arvoisia asioita. Tutkitaan maailmaa avoimin silmin jooko. Pahvirakennusten tekoon tarvittiin jo vähän enemmän kaikkea, mutta kaduilla törmäsi toinen toistaan hienompiin taideteoksiin ja taitaviin ihmisiin. Polkupyörillä temppuili liuta nuoria, joita oli pakko pysähtyä katsomaan. Nää jätkät käsitteli pyöritään loistavasti. Polkupyörä nyt on lähes jokaisella. Tai jos ei pyörää niin jokin muu väline, jolla toteuttaa omaa luovuuttaan. Mulla ne välineet on kynä, muistikirja ja tää blogi. Omaa luovuutta kannattaa vaalia. Siitä voi, jos niin haluat, olla iloa monille ihmisille. Niinkuin näiden pyöräjätkien temppuilusta oli.

16 comments:

 1. Vautsi kuin iso toi pahvirakennus oli! Tää postaus oli oikeesti tosi kiva ja nyt ootan jo ihan innolla meiän kaupungin taiteiden yötä, mitäköhän se tuo tullessaan? :--D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo se on iso! Oli uskomattoman hienon näköstä ku toi ja kaks muuta saman kokosta kaadettiin suunnilleen yhtä aikaa :D
   Jei tee ihmeessä postaus sit teiän taiteiden yöstä, mua kiinnostaa kaikki tällanen ööö kiinnostava xD

   Delete
 2. Mistä keksit tälle blogille nimen? Se on tosi hyvä ! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha kiitos :D Kaveri hullaannutti mutki yhdyssanojen yhdistelyyn just tän blogin nimen tapaan. Sit yhtenä iltana tajusin et revontulesta ja tulipalosta saa söpön yhdys-yhdyssanan ni oli pakko luoda blogiki tän inspiraation pohjalta xD

   Delete
 3. Kiva idea tuollainen taiteiden yö :) Luulin ensi, että tuo alin kuva on vaan joku rakennus, yllätyin, kun luin sen olevan pahvilaatikoista :D Kuvia olisi voinut olla enemmän, muuten kiva postasu :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha joo moni kaveri luuli kans :D Noista tuli oikeesti tosi upeita. Materiaalina kuitenki oli vaan pahvilootia ja jesaria.

   Delete
 4. äää, vähänkö mäki oisin halunnu nähä noita pyörätrikkei ja semmosii :o toi pahvilaatikkojuttu on ihan sairaan hieno! mäki oisin tykänny jos ois ollu enempi kuvia. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne jätkät oli todellaki taitavia! ^_^
   Mä keskityin tosiaan tuolla lähinnä tekemään kaikkea, ni ei kauheesti kuvia tullut otettua.

   Delete
 5. Aivan mahtavalta kuulosti taiteiden yö. Harmikseni en ole koskaan saanut tilaisuutta osallistua sinne. Pitkän matkan ja koulun vaaniessa. Ehkä sitten ensi vuonna pääsen uppoamaan sinnekkin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti ens vuonna pääset, on nimittäin mahtava tapahtuma! (:

   Delete
 6. tosi kivoja kuvia! tykkäsin varsinki tost tokasta kuvasta :-) & oi toi taiteiden yö kuulostaa nii mahtavalt, haluisin itekki joskus sinne

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei kiitti ^_^ Toivottavasti pääset joskus käymään!

   Delete
 7. ÄÄh mun on pitäny monena vuotena lähtee taiteiden yöhön, mutta ei vieläkään. Ensi vuonna menen! Siellä taidettiin joskus julkaista joku runonikin.

  Upee muuten toi eka kuva!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Noni joo ens vuonna otat itteäs niskasta kii! Ja hei cool :D
   Kiituksia ^_^

   Delete
 8. Hei, kiitos kun kuitenkin ohjasit minut blogisi pariin siitäkin huolimatta, ettei lifestyle kauheasti innosta. :3 Jään stalkkailemaan, kirjoitat sen verran hyvin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jee arvostan ihan sikana tätä sun kehuas, kun tiiän et lifestyleblogit ei yleensä suhun iske :D Kiitos!

   Delete