Onnellinen tie

Aurinkoinen hymy, lämmin kesätuuli. Kaksi lasta astelee paljain jaloin hiekkatiellä. Heidän välissään on suuri pussi täynnä omenoita. Lapset ovat jakaneet raskaan taakan ja kantavat kuormaa yhdessä. Siitä huolimatta pussin pohja raapii tienpintaa. Nyt he pysähtyvät, pomivat kumpikin omenan ja istahtavat syömään. Ehkä tauon jälkeen jaksaa taas.

Mun lapsuus oli onnellinen. Muistan aurinkoiset päivät ja huikeat seikkailut naapuruston lasten kanssa. Pienten ajatuksissa puista tuli äkkiä jättiläisten jalkoja, hylätystä mökistä noidan asunto ja solisevasta purosta villinä virtaava viidakkojoki. Koko naapurusto on täynnä muistoja. Suuri osa mun muistoista liittyy kuitenkin pihapiirin sijaan erääseen tiehen. Kapealla hiekkatiellä ajoi autoja lähinnä silloin, kun joku oli tulossa meille tai naapuriin. Tietä ympäröivät joka puolella jännittävät mahdollisuudet, kuten suuri saniaismetsä ja kiviröykkiö, joka oli linnaleikeissä vertaansa vailla. Täydellinen leikkipaikka lapsille siis. 

Sammal peittää kattoa ja ikkunanpieliä. Ovi on unohtunut auki. Toivottavasti noita ei ole kotona, päädytään vielä kaikki myrkkypataan. Rohkein tirkistää  sisään: ei ketään! Lapsilauma hiipii mökkiin. Joka nurkka täytyy tutkia tarkkaan, ei sitä turhan usein pääse noidan taloon kurkistamaan. Maljakossa on kuivuneita yrttejä, ja tulisija - voi kauhistus! Siellä on kuin onkin pata. Nyt äkkiä takaisin tielle, sinne noidan voima ei varmasti ulotu. 

Lapsuuttaan ei voi saada takaisin, mutta muistoissaan sinne voi palata jokainen. Vanhaa valokuva-albumia selatessa mieleen tulvivat kaukaisten kesien tuoksut ja tunnelmat. Miltä maistui Aku Ankan pään mallinen jäätelö ja kuinka tiukasti kumisaappaat saattoivat juuttua pieneen kuralammikkoon. Vaikka lapsuus on mennyt, lapsenmielisyyden voi onneksi säilyttää vaikka satavuotiaaksi. Avoin suhtautuminen tulevaan ja tietynlainen huolettomuus tekevät elämästä onnellisempaa myös nyt. Tällä tekstillä mä osallistuin bloggaajien ainekirjoitushaasteeseen. Aiheen ja päivämäärän heitti tällä kertaa Maatuskamaassa -blogin kirjoittaja. Hänen blogistaan löytynee myöhemmin linkit myös muiden haasteeseen osallistuneiden blogeihin.

4 comments: