Vastauksia kysymyksiin - osa 1

Kysymyspostaukseen tuli hurja määrä kysymyksiä, joten ajattelin jakaa vastaukset kahteen osaan. Nyt ensimmäisenä vuorossa on au paireiluun liittyvät kysymykset, joten aiheesta kiinnostuneiden kannattaa lukea tämä erityisen tarkkaan. Muihin kysymyksiin keskittyvä postaus on tulossa huomenna, joten silloin kannattaa palailla takaisin jos au paireilu ei iske.Miten päädyit au pairiksi?
- Au pairiksi lähteminen on ollut yksi mun suurimmista haaveista. Pienenä meidän naapurissa oli amerikkalainen au pair, ja pidin ilmeisesti hänen työtään (eli naapurin muksujen ja siinä sivussa mun kanssa hengailua) niin hauskana että olen siitä asti halunnut au pairiksi. Lukion jälkeen oli hyvä sauma lähteä, joten täällä sitä sitten ollaan.

Au pairiuden top 5 plussat?
1. Maailmankuva avartuu hurjasti. Siitäkin huolimatta että olen vain Englannissa, jonka elämänmenoon suomalaisen on helppo tottua. Kulttuurivaihdos ja ero läheisistä pistää silti ajattelemaan asioita vähän uudesta näkökulmasta.
2. Kielitaito karttuu. Etenkin englantia tarvitsee nykyään kaikkialla, joten sitä parempi, mitä sujuvammin sitä osaa.
3. Helppo ja halpa tapa asua ulkomailla. Toki tähän vaaditaan lisäksi se että tulee juttuun lasten kanssa, mutta ei äkkiseltään tule mieleen paljon parempia tapoja tutustua vieraaseen maahan. Saan jopa taskurahaa, vaikka yleensä ulkomailla rahaa ainoastaan menee, ei tule.
4. Uusiin ihmisiin tutustuminen. Hostlasten isovanhemmat ovat rentoa juttuseuraa ja toisten au pairien kanssa on ihana vaihtaa kuulumisia.
5. Se tunne vain on kerta kaikkiaan mahtava, kun hostlapsi tulee halaamaan ja sanoo "I love you". Tietää ettei ihan turhaan oo kaikkia itkupotkuraivareita kestänyt.Au pairiuden top 5 miinukset?
1. Läheiset ovat kaukana. Vaikka enpä mä ihmisiä Suomessakaan paljoa näkisi kun kaverit ovat kuka missäkin.
2. Se fiilis, kun itse on rättipoikkiväsynyt eikä lapsi suostu millään nukkumaan tai syömään tai mitä kulloinkin pitäisi tehdä.
3. Kielimuuri vaikeuttaa asioiden hoitamista ja ihmissuhteiden solmimista. Olisi niiin paljon helpompi ilmaista itseään suomeksi.
4. Ne hetket, kun joutuu tekemään jotain uutta ensimmäisen kerran. Kaasuhellan käyttö oli aluksi ylivoimaisen vaikeaa (kukaan ei ollut kertonut, että seinässä oleva nappi pitää ensin painaa alas).
5. Sä asut vieraan ihmisen talossa. Mulle on sattunut kiva perhe, joten tämä ei oikeastaan ole ongelma mulle. Tämä kuitenkin tuottaa niin monelle au pairille ongelmia (jos on huono perhe, tai ei itse osaa sopeutua vieraiden arkeen), että on ihan hyvä mainita se tässä.

Mitä muuttaisit au pair -elämästäsi?
- Vaikea sanoa, oon aika lailla tyytyväinen kaikkeen. Voisin puhua aktiivisemmin englantia, ja yritän petrata sitä koko ajan, joten ehkä nimeän sen asiaksi johon haluan muutosta.

Tavoitteesi au pair -vuodelle?
- Olen luetellut tavoitteitani jo eräässä aiemmassa postauksessani, jonka pääset lukemaan tästä. Lyhyesti sanottuna haluan oppia kieltä, saada uusia ystäviä ja ylipäätään viettää mahtavan ja erilaisen vuoden.Millainen sun au pair -perhe on?
- Vanhemmat ja kaksi pientä lasta. Niin pienet kuin vanhemmatkin ovat todella mukavia, ja olen viihtynyt täällä hirmu hyvin! Lasten kanssa tehdään niitä perusjuttuja mitä kotikotonakin on tehty, eli piirretään, luetaan kirjoja, leivotaan ja käydään puistossa tai kirjastossa.

Millaista on arki vieraassa maassa (harrastukset, kaverit, jne)?
- Mulla ei lukioaikana ollut mitään virallista harrastusta, eikä ole täälläkään. Luen edelleen paljon, piirtelen ja kävelen. Olen myös yrittänyt joogata aamuisin youtuben opastuksella, mutta pitäisi tsempata vielä paljon että saisin siitä rutiinin itselleni. Täällä oon innostunut uudestaan maalaamisesta, joten sitä tulee tehtyä jopa enemmän kuin Suomessa! Kavereita nään samaan tahtiin kuin ennenkin, tosin naamat ovat erit. Au paireihin tutustuminen on todella helppoa, kun kaikki ovat tavallaan samassa tilanteessa. Suomikavereihinkin tulee pidettyä paljon yhteyttä mm. skypen ja whatsapin välityksellä.Mitä kaipaat Suomesta?
- Ruisleipää ja salmiakkia. Täältäkin niitä saa, mutta huomattavasti suolaisempaan hintaan kuin Suomesta. Raikas vesi ja puhdas luonto ovat myös asioita, jotka silloin tällöin nousevat mieleen.

Mikä on parasta Englannissa?
- Apua, tähänkö pitäisi osata vastata? Ainakin ihanan lyhyt talvi piristää mun mieltä! Täällä kun on lumen tilalta vain harmautta ja sadetta, niin kevään vehreys on erittäin tervetullut. Puut ja pensaat kukkivat jo nyt.Mitä toisit Englannista Suomeen?
- Iloinen small talk kaupan kassan tai muun vastaavan kanssa sopii mulle paljon paremmin kuin suomalainen puoliääneen murahdettu moi ja kiitos. Vaikka ihmiset juttelevat ihan vain kohteliaisuudesta, on silti kivempi rupatella pitkän matkan bussissa jonkun kanssa kuin jurottaa yksin.Tosin jos oikeasti voisin taikasauvaa heilauttamalla tuoda small talk -kulttuurin Suomeen, niin tekisin varmaan karhunpalveluksen monelle rauhaa ja hiljaisuutta rakastavalle. Täällä sä et vain voi töksäyttää asioita suoraan, vaan esimerkiksi puhelimessä käydään läpi howareyout sun muut ennen kuin saadaan se alle minuutin mittainen asia hoidettua. 

2 comments:

  1. Tosi hyviä vastauksia, sai vähän uuttakin näkökulmaa suhun ja au-pairiuteen ylipäätänsä :) Ja pakko mainita, ettei mikään kyllä voita suomalaista ruisleipää, oli hinta mikä tahansa ;) Sun pitää nyt laittaa äiti asialle, kuten vähän aikaa sitten telkasta pyörivässä puikulamainoksessa, missä äippä postitti ruisleipää Espanjaan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha jep täytyy vissiin :D Eimut oikeasti, täällä vasta huomaa miten tärkeä osa se on ollu omaa ruokavaliota - vie nälänki ihan superpaljon tehokkaammin kuin pieni paahtoleipäpala.

      Delete