Stonehenge


Siellä ne ovat, tuhansia vuosia vanhat kivipaadet. Paljon vaikuttavampina kuin osasin edes odottaa. Harmaa ja tuulinen sää sopii hyvin mielikuvaan ammoisten aikojen englantilaisista, jotka kehää aikoinaan pystyttivät. Vaikka rakentajia on varmasti ollut paljon, lienee paikka kuitenkin ollut silloin paljon rauhallisempi. Nyt kehän edessä on noin miljoona turistia räpsimässä kuvia, kiertämässä kiviä ja leikkimässä lähellä laiduntavien lampaiden kanssa. Silti aidan viereen päästyään tuntuu siltä kuin olisi ihan yksin valtavien kivijärkäleiden kanssa.

En suosittele ketään - paitsi intohimoista stonehengefania - matkustamaan Englantiin vain vanhojen paasien takia, mutta jos on Englannissa jo valmiiksi, on kivikehä ehdottomasti yksi näkemisen arvoisista paikoista. Mun bucket list tuntuu edelleen välillä liian pitkältä, etenkin kun mukana on monta muutamassa tunnissa nähtyä, toisistaan erillään olevaa paikkaa. Ei viitsisi jokaiseen kokonaista päiväreissua tehdä. Viime lauantaina löinkin sitten kolme kärpästä paikkaa yhdellä iskulla, ja bookkasin itselleni stonehengetourin. Kivipaasien lisäksi pääsin vierailemaan myös muutamassa muussa kivientäyteisessä paikassa, eli Windsorin linnassa ja Oxfordin kauniilla kaduilla. Niistä lisää myöhemmin!

Stonehenge oli vuorossa kierroksen puolivälissä, ja olin iloisesti kuvitellut lämpötilan kohoavan siihen mennessä miellyttäviin lukemiin. Väärin kuviteltu, sillä kivikehän luona kävi aivan jäätävä tuuli, joka syväjäädytti luut jopa paksusta vaatekerroksesta huolimatta. Sen sijaan että olisin kävellyt paasien ympäri kerran kunnolla, pikakävelin kierroksen kahdesti - ihan vain pysyäkseni edes melkein lämpimänä. Sääliksi kävi niitä muutamia turisteja, jotka olivat varautuneet reissuun mekolla ja sukkahousuilla. Ehkä ensi reissulla hekin osaavat varautua Englannin säähän - eli siihen että miten ikinä varustaudutkaan, sää on aina jotain ihan muuta kuin kuvittelit. Ja siksi mukana kannattaakin olla kaikki mahdollinen aurinkolaseista sateenvarjoon ja extrapaitaan.


4 comments:

 1. *sydämet silmissä ja suu ammollaan*

  Oivoivoi, matkakuume senkun kasvaa! Kunpa joskus pääsis kiertämään Brittejä ja kaikkia ihania paikkoja just siellä. Ihanan näköistä <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Britannia on ihana! ♥ Jostain syystä en ollut arvostanut tätä kovinkaan korkealle ennen tänne tuloa, mutta siks oonkin niin iloinen siitä että puolivahingossa Englantiin päädyin :D En olis ikinä aanu selville kaikkia näitä upeita paikkoja, jos olisin päätynyt jonnekin muualle.

   Delete
 2. Ihana Stonehenge! Mä kävin tuolla joskus kakarana, ku asuttiin Swindonissa, joka on suhteellisen lähellä :') Paluu Englantiin on kyllä kova! Ihana ois viettää siellä pidempi aika ja nähdä kaikkia upeita paikkoja näin vähän vanhempanakin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. En voi ku suositella ♥ Mun käsitys Englannista ei ollu mikään erityisen korkea ennen tänne tuloa (en siis inhonnut, mut en ollu myöskään mitenkään wau), mut nyt tää mokoma on vieny mun sydämen :D Täällä on hirvesti nähtävää etenkin historiasta kiinnostuneelle, mut muillekin.

   Delete