Lontoon salaiset puutarhatKun saavuin Lontooseen viime syksynä, näin loputtomalta tuntuvan metroverkon. Näin huimaavat pilvenpiirtäjät ja ikivanhat kerrostalot. Kaiken sen asfaltin ja liikenneruuhkien keskellä en osannut aavistaakaan, miten paljon tämän kaupungin pinnan alle kätkeytyy. Mutta kun sattuu eksymään sopivaan paikkaan, tai jopa tietää mitä hakee, voi löytää lumoavan kauniita puutarhoja ihan Lontoon sydämestä. Niitä on korkeiden pilvenpiirtäjien välissä, kauppojen vieressä, ja puistojen perimmäisissä nurkissa.

Mä löysin ensimmäisen puutarhan erään ystäväni avustuksella. Ihania pylväitä, vanhoja kiviseiniä ja kaariovia - kaikki kasvien ympäröimänä. Siellä voisi istua tuntikausia ihan vain nauttimassa rauhasta ja kauneudesta. Vaikka ihan yksin ei edes salaisissa puutarhoissa pääse olemaan: saatat törmätä mm. lounastaukoaan viettäviin työmiehiin, kameralle poseeraaviin tyylitaiturehin, ja kirjaan uppoutuneisiin ihmisiin. Lontoon ihmisvilinässä pyörimisen jälkeen puutarha kuitenkin tuntuu suorastaan taianomaisen hiljaiselta, kuin keitaalta. Voisi kuvitella, että nykyään nämä salaiset puutarhat olisivat jo tallautuneet ihmislaumojen jalkoihin - osoitteet kun löytyvät hyvin nopeasti googlesta. Siitä huolimatta niissä harvoin törmää muihin kuin lounasrasian tai kirjan kanssa istuviin paikallisiin. Ehkä kaikilla muilla on niin kiire tehdä rahaa, ettei puistoissa tai edes salaisissa puutarhoissa istumiseen jää aikaa? Tai ehkä ihmiset eivät ole edes osanneet etsiä näiden kaltaisia paikkoja? Oli niin tai näin, mä oon todella iloinen siitä että saan viettää puutarha-aikaani ihan rauhassa. Ja luulenpa että samaa mieltä ovat myös ne muut vakiovieraat.

Salaiset puutarhat ovat hyvä esimerkki siitä, mitä Lontoo mun mielestä kaikkein parhaimmillaan on: täynnä yllätyksiä ja vähän piilotettuja asioita. Olenkin usein sanonut kavereilleni, että viikonloppureissulle tänne ei kannata tulla. Big Ben, London Eye ja muut ovat kyllä ihania, mutta vain pieni pintaraapaisu Lontoosta. Parhaiten tämän kaupungin kokee pidemmällä reissulla, kun on aikaa vaellella pitkin pikkukujia, bongailla salaisia puutarhoja ja vierailla supersuloisissa kahviloissa. 


6 comments:

 1. toi todellakin menee suoraan mun bucket listiin kun käyn lontoossa! niin ihania kuvia! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo kannattaa ehdottomasti bongata ees yks tämmönen ♥

   Delete
 2. Ai että ihania kuvia ja tommosessa ois kyllä ihan sika kiva käydä! Toi kauniin näköinen ainakin <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Ja jep, kukapa ei kauniissa ympäristössä viihtyisi :)

   Delete
 3. oioi ku kuulosta ihanalta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On kans! Vitsi jos vois vaan ottaa palan puutarhaa matkalaukkuun ku tuun takas Suomeen :D

   Delete