Miten meni veganuary?

Tammikuu ja vegaanihaaste hujahtivat ohi ihan mieletöntä vauhtia. Kirjailin haasteen aikana jonkin verran mun ajatuksia ylös, ja ajattelin että tässä vaiheessa voisi olla kiva tehdä pieni katsaus siihen, miten mun veganuary sujui ja mitä ajatuksia sen aikana heräsi. Entä muuttuiko mikään?

Vegaanihaaste oli tavallaan helpompi ja tavallaan vaikeampi kuin etukäteen luulin. Kuten olin arvellutkin, suuri osa mun ruoista pysyi ihan samanlaisina kuin ennekin, enkä joutunut näkemään erityisen paljoa vaivaa niiden kokkaamiseen tai suunnitteluun. Aika monia uusia reseptejä tuli kokeiltua, ja joitakin uusia raaka-aineita, mutta hyvin pitkälle pärjäsin ihan samoilla aineksilla kuin aiemminkin. Vaikeudet tulivat lähinnä siitä, että ei ns. saanut ostaa mitään eläinkunnan tuotteita, minkä vuoksi piti olla normaalia tarkempana sen suhteen mitä leipiä tai vaikkapa salaatinkastiketta siihen ostoskoriin tunkee. Pienemmistä kaupoista ei myöskään (ymmärrettävästi) aina löytynyt kaikkea sellaista mitä olisi tarvinnut.Mun yksi poikkeama vegehaasteeseen tapahtui juuri pienten kauppojen pienen valikoiman vuoksi. Olin ennakoinut kyllä, ja tein ruokaostokset kauempana olevassa isommassa marketissa, mutta sitten kaikkein kiireisimpänä päivänä kävi pieni katastrofi. Ruoka oli jo melkein valmista, kun tajusin pannulla olevien kasvisten muistuttavan enemmän kumia kuin rapeita kasviksia (siis miten on edes mahdollista!?). Aika ei riittänyt enää isompaan kauppaan juoksemiseen, saati uuden ruoan kokkailuun, joten pikavisiitti lähikauppaan sai luvan kelvata. Vegaanisia valmisruokia sieltä ei löytynyt, joten tyydyin maidolliseen kasvisruokaan. Sainpahan syötyä edes jotain, vaikka aika meinasikin tulla vastaan.Tuota keittiökatastrofia lukuunottamatta haasteessa pysyminen ei tuottanut mitään tuskia, ja uskon että tuun jatkossa syömään entistäkin vegaanimmin. Eilen esimerkiksi olisin voinut haasteen puolesta kokata mitä tahansa, mutta päädyin jatkamaan vegesti merellisellä tofukulholla. Leivonnassa aion käyttää jatkossakin kananmunia, ja myös kalaa tuun todennäköisesti syömään, mutta juustoja lukuunottamatta maitotuotteet vaihtui tän haasteen myötä kasvipohjaisiin versioihin. Opin tän haasteen aikana laittamaan tofua entistäkin paremmin, joten sitä löytyy jatkossa useamminkin mun lautaselta. Jos ootte siinä luulossa että tofu on mautonta löllöä, niin tsekatkaapa Saaran vinkit tofun laittamiseen! Löysin uuden lemppari raaka-aineen.

Mä en ehtinyt haasteen aikana jakaa kovinkaan montaa reseptiä teidän kanssanne, mutta älkää huoliko! Niitä ehtii onneksi postailla tulevaisuudessakin vaikka millä mitalla. Osallistuiko joku teistä veganuaryyn? Olisi kiva kuulla teidänkin ajatuksia haasteesta.

8 comments:

 1. Mää en ole vielä koskaan onnistunut nauttimaan tofusta, vaikka aina bongaan jotkut maailman mullistavat ohjeet :D ehkä tofu vaan ei ole mun juttu, kun en oo tykännyt siitä ravintoloissakaan, joiden tofuannoksia on kehuttu :)

  Täällä osallistuin myös ja yllättävän helposti meni. Leivälle laitettava juusto tuntuu olevan mulle vaikein korvata... mää kirjoittelin elen blogiin siitä kuinka jätin vuosi sitten pois lihan. Se oli yllättävän helppoa ja luulen, että jatkan nytkin eteenpäin suurimman osan ajasta vegaanisesti syöden, mutta munia ja maitotuotteita tarpeen mukaan itselleni sallien... :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ehkö se ei sit vaan oo se sun juttu :D Jos joku ruoka-aines ei maistu, ni ei siinä paljoa auta vaikka miten hyvin sen kokkais.

   Mä onneks totuin jo au pair aikana syömään hummusta leivän päällä, ni oon jatkanu sillä linjalla (+muitaki tahnoja oon kokeillut)koko syksyn. Ei tunnu enää yhtään järkevältä ostaa juustoa, ellei sit erikseen aio leipoa siitä jotain :D Ja pitääpä mennä lukemaan toi sun postaus, kuulostaa mielenkiintoiselta!

   Delete
 2. Ei tuo pieni repsahdus ole niin vakava, jotkut kasvisyöjät käyttää myös maitoa :) Mä vietin lihatonta lokakuuta yksi vuosi, ja muistan siitä vain tekemäni tofu-pinaattikeiton, joka maistui ihan hyvälle vaikka muistutti enemmän oksennusta ulkonäöltään kuin ruokaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No jep! Ja kelasin että turha alkaa nipottamaan jostain tollasesta oman hyvinvoinni kustannuksella :D Tofu-pinaattikeitto kuulostaa jännältä! Voin vaan kuvitella sen ulkonäön XD Mut kiva et oli silti hyvää.

   Delete
 3. Kiva, että mun vinkeistä on ollut niinkin paljon iloa, että oot oppinu oikein tofun ystäväksi! :) Ja mun mielestä repsahdukset on ihan ok, ei saa olla liian tiukka, ettei elämä mene liian vaikeeks :).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos itelles ku jaoit ne vinkit! ^_^ Oon samaa mieltä repsahduksista, ei ruokailun kuulu vaikeuttaa elämää liikoja ^^

   Delete
 4. Mä osallistuin, tosin olin itselle heti armelias ja en edes yrittänyt olla 100% vegaani ;) Mutta kiva lukea sun kokemuksia! Pitäisi ehkä lukea tuo linkkaamasi juttu tofusta, kokeilin nimittän kerran maustamatonta tofua ja ei vakuuttanut!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Noiden vinkkien avulla todnäk onnistut! Mä ainakin sain niiden avulla ihan superhyvää tofua :) Ja kiva että säkin osallistuit haasteeseen, musta tuntuu että aika moni muukin bloggaaja on ollut messissä ^^

   Delete