Pohjois-Italian parhaat gelatotItaliaan ei vain voi matkustaa ilman että syö paikan päällä noin puoli miljoonaa gelatoa. Ei mekään vältytty gelatotulvalta, vaan taidettiin herkutella sellaisilla lähes joka ikinen päivä - ja joskus useammankin kerran päivässä. Lämpöasteita oli lähes koko reissun vajaat 40 astetta, ja oltiin sentään gelatojen luvatussa maassa, joten mitä muutakaan me oltaisiin voitu tehä? Niinpä.

Koska koluttiin parin viikon aikana ihan kohtalaisen monta gelateriaa ja jädemakua, niin voisin väittää tietäväni Pohjois-Italian gelatoista edes jotakin. Listasin siis alle viisi parasta gelateriaa, joissa käytiin. Nää nimet kannattaa painaa mieleen ja piipahtaa niissä itsekin, jos jossain vaiheessa Italiaan suuntaat. On meinaan aika törkeen hyviä.POHJOIS-ITALIAN PARHAAT GELATOT

Firenze: Carraia
New York Times on nimennyt tän yhdeksi maailman parhaimmista gelaterioista, ja ei voi kun yhtyä mielipiteeseen. Huikeat makuvaihtoehdot, ja älyttömän kiva henkilökunta. Jos jäätelöä voisi kuljettaa lentokoneessa, olisin taatusti raahannut täältä monta kiloa tuliaisiksi. Saatiin myös pidellä sadetta täällä, kun kaikki maailman vedet tippuivat yhtä aikaa taivaalta (vaikka taisi sitä vettä tulla samoihin aikoihin Suomessakin ihan reippaasti).

Kaikki Corniglian gelateriat
Cinque Terrellä ollessamme yövyimme Cornigliassa, joten aika luontevasti tuli testattua kylän kaikki kolme gelateriaa. En edelleenkään osaa laittaa näitä parhausjärjestykseen, joten tyydyn vain toteamaan, että ostitpa gelatosi mistä tahansa Corniglian gelateriasta, saat taatusti hyvää. Söin muun muassa salted caramelia yhdessä paikassa jonka nimeä en muista, mangoherkkua Gelateria Cornigliassa ja tiramisu & ricotta-pistaasi-suklaatötterön Albertossa.Venetsia: Mela Verde 
Mun ensimmäinen oikea gelato ikinä. Myyjä oli tosi kiva, ja mun valkkaama mela verde maistui täsmälleen siltä miltä pitikin, eli vihreältä omenalta. Yksi mun tavoitteista italiareissulle oli maistaa hyvää hedelmäjätskiä (normaalisti inhoan niitä), ja tää rasti saatiinkin ruksittua heti ensimmäisen gelaton kohdalla.

Garda: Gelateria Pasticceria Bullio
Garda itsessään ei sytyttänyt, mutta tää gelateria!! Mä söin jogurtti-passionhedelmätuutin, ja kaveri valkkas piña coladan. Ihan tajuttoman hyviä jäätelöitä, ja myyjäkin oli tosi ystävällinen. Plussaa myös ilmastoidusta myymälästä jossa mahtui istumaan. Tuli tarpeeseen, kun piipahdettiin gelateriassa yhtenä koko reissun kuumimmista päivistä.

+ Firenzessä sijaitsevat Edoardo ja Vivoli. Törkyhyvät jädet, mut palvelu tosi kiireistä ja vähän tylyä. Etenkin Vivoli voisi mun mielestä kilpailla samassa sarjassa Carraian kanssa, jos palveluun ja yleiseen viihtyvyyteen panostettaisiin huomattavasti nykyistä enemmän.


6 comments:

 1. Ei vitsi miten hyvän näköisiä gelatoja! Ihan kauheasti ei ole mulla tullut syötyä noita italialaistyyppisiä jätskejä, mutta rakastan sitä että niissä on kunnolla makua <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toi ehkä onkin se syy, miksi Italiassa tykkäsin hedelmäjätskeistä, vaikka Suomessa ne on ehdoton no-no :D Aidot maut saa multa ison plussan.

   Delete
 2. Heissan Linda, samassa paikassa Venetsiassa mekin nuo gelatomme nautimme kevään reissullamme ja voin vain yhtyä sun kommentteihin tuosta jäätelöjen kuninkaasta. Mukavaa syksyn alkua sinulle <3.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi onpa ihana kuulla, että säkin oot löytänyt ton paikan :) Aivan huippukiva gelateria. Mukavaa ja rentouttavaa syksyä sullekin ♥

   Delete
 3. Nam! Siitä on jo pari vuotta, kun pääsin itsekin maistelemaan Italian jädetarjonnat :) Olispa Suomessakin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Älä vaan! Vaikka on tännekin alkanut rantautumaan vaikka mitä herkkuja <3

   Delete