Throwback To Pizza And Gelato Cooking Class

Kuva: Milla
Rakastan reissaamisessa erityisesti sitä, miten kotiin saa palata aina monta kokemusta rikkaampana. Niitä kokemuksia karttuu tietysti jo ihan vain reissatessa, mutta vielä parempaa on jos pääsee kokeilemaan jotakin ihan uutta. Vai miltä kuulostaisi esimerkiksi italialaisten kokkien vetämä kokkauskurssi kauniilla Toscanan maaseudulla?

Meidän viime kesäisen reissun ehdottomia kohokohtia oli tosiaan Pizza & Gelato -kokkauskurssi, jonne ajeltiin Firenzestä kaunista maisemareittiä pitkin. Toscanan alue on ihan älyttömän nättiä, ja oli huikeeta saada kokkausopetusta ihan oikeilta italialaisilta kokeilta. Saatiin paitsi reseptit täydelliseen pizzaan ja gelatoon, myös erilaisia käytännön vinkkejä siitä miten kannattaa tehdä jotakin ja miksi. Niitä on helppo soveltaa kotikeittiössäkin, vaikka aitoa napolilaista pizzauunia en ihan hetkeen ole hankkimassa. Parhaat vinkit, joita kokkauskurssilla saatiin:

Pizzataikinaan tulee aivan minimaalinen määrä hiivaa. Hiivan sijaan nostatuksessa isoin juttu on aika. Parasta pizzaa tulee, kun taikinaa jaksaa kohottaa kokonaisen vuorokauden.

Hiivan toimimisen kannalta on tärkeää lisätä suola vasta yhtä aikaa jauhojen kanssa, ei aiemmin. Muutoin suola ikään kuin "tuhoaa" hiivaa, eikä taikina kohoa niin hyvin kuin voisi.

Paras tomaattikastike syntyy kuorituista kokonaisista säilyketomaateista - ja ne kannattaa mursata käsin. Bonusvinkkinä meille vinkattiin, että Mutti -tomaattisäilykkeet on aivan erityisen hyvän makuisia (samaa olen kuullut muualtakin, joten ehkä tässä jotain perää on). 

Täytteiden kanssa vähemmän on enemmän, ja paras lopputulos syntyy laadukkaista raaka-aineista. Pohjan kuuluu olla todella ohut, joten liian suuri määrä täytettä vain vetistää ja rikkoo sen.

Paistoajoissa tärkeää on mahdollisimman kuuma uuni ja sitä vastoin lyhyt paistoaika. Jos siis laittaa pizzaan jotakin kypsyttelyä vaativaa, se kannattaa kypsentää jo etukäteen.Arvosteltiin kaverin kanssa kaikki meidän reissun jäätelöt ja ruoat, ja pakko sanoa että tuolla kurssilla itse leivottu pizza oli mun ylivoimainen pizzasuosikki - siitäkin huolimatta että hyviä pizzerioita oli suunnilleen joka kulman takana. Hyvää gelatoa söin kaikkialla, ja vaikka mun tekemä olikin hyvää, niin vielä upeampia makuja löytyi gelaterioista. Mä en edes välitä jäätelöstä, mutta italialaiset gelatot on jotain aivan omaa luokkaansa! Kokosin meidän reissun lempparit tänne, jos jätskijutut kiinnostaa. 

Italiassa tajusin myös, että on olemassa karkeasti jaettuna kahta erilaista pizzaa: italialaista ja amerikkalaista. Italialaiset ovat hyvin tarkkoja ihan kaikessa taikinasta täytteisiin, kun taas amerikkalainen heittelee leipomukseensa ties mitä ananaksesta kanaan. Oon luullut, että pizzerioiden pizzat ei oo ihan mun juttu, mutta tuolla tajusin käyneeni vain vääränlaisissa pizzerioissa. Onneksi Helsinkiin on viime vuosina putkahdellut ihania italialaisia pizzerioita useampikin kappale.Tämä Pizza & Gelato Cooking Class oli valitettavasti vain päivän mittainen, mutta tulevaisuudessa olisi supesiistiä osallistua jollekin pidemmälle kokkausretriitille. Sulkekaa silmät ja kuvitelkaa eteenne upeita maisemia, herkullista ruoan tuoksua ja vieraskielistä puheensorinaa... Matkustelussa niiden kokemusten lisäksi paikallinen ruokakulttuuri on mulle todella tärkeä juttu, ja kokkauskurssilla pääsee tutustumaan siihen paljon ravintolakäyntiä syvemmin. 

Ihanaa laskiaissunnuntaita tyypit! Pizzan ja gelaton sijaan mäkin aion tänään herkutella laskiaispullalla (tai mieluusti vaikka kahdella). 

Kuva: Milla

8 comments:

 1. Tuo kuulostaa kyllä tosi kiinnostavalta kokemukselta! Itelläkin on pizzoista enemmän tuollaisia amerikkalaistyylisiä kokemuksia, joten ois kiva kans sukeltaa italialaisten pizzojen pariin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se olikin! Pääs jotenkin syvemmälle italialaiseen ruokakulttuuriin, siltikin vaikka toi kurssi oli vain päivän mittainen :)

   Delete
 2. Superherkullisen näköistä! :) Hyviä vinkkejä tässä, etenkin tuo tomaattikastike oli minulle ihan uusi juttu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onkin! Aito napolilanen pizzauuni tekee ihmeitä (ja tietty ne laadukkaat raaka-aineet). Mä itse asiassa olin kuullut jo aiemmin noista tomaattituotteista, ja oli hauska että tuolla kurssillakin vannottiin niiden nimeen :D

   Delete
 3. Tää vaikuttaa kyllä tosi kivalta kokemukselta! Ois siistiä itsekin päästä joskus kokemaan joku tällainen. :)

  ReplyDelete
 4. Unelmakurssi ja miten ihanat kuvat! Rakastan pizzaa ja tästä sai muutaman hyvän vinkin, en jatkossa laita niin paljoa hiivaa : )

  ReplyDelete
  Replies
  1. Äläpä! Kiitos paljon ♥ Ja joo mullakin väheni hiivan käyttö reippaasti ton kurssin jälkeen.

   Delete