Motivaatiota koulun alkuun

Mun toinen lukuvuosi ammattikorkeassa starttaa ihan pian, ääk! Ensimmäisestä vuodesta jäi käteen kasa uusia tietoja ja taitoja, ja otin muun muassa ensiaskeleeni videoiden editoinnin parissa (josta tulikin nopeasti mun lempparihommaa ja taisin viettää koko kevään lähinnä videoita tehden). Tänä vuonna alkaa uutuutena ainakin radiotyö, jota odotan superinnoissani. Opiskeluiden alettua olen huomannut tykkääväni kaikesta teknisestä ylläripaljon. Videoiden editoinnin lisäksi nimittäin tykkään hulluna myös valokuvaamisesta ja kuvien editoinnista. Uskon siis radiohommienkin mätsäävän mulle hyvin, ja odotan myös tutumpien kurssien alkua hyvillä mielin.

Koulujen alussa on vain sitä jotain, joka saa mut joka vuosi yhtä inspiroituneeksi ja innostuneeksi. Pitkän kesän aikana on ehtinyt kerätä itselleen opiskelumotia, ja tiedän etten ole ainoa joka rakastaa uusia alkuja elämässä. Oli kyse sitten koulujen alusta, uudesta vuodesta tai vaikka maanantaista, niin puhdas pöytä inspiroi aina antamaan parastaan.


Me kaikki varmaan tiedetään, ettei tää koulun alun innostus kovin kauaa kestä. Mutta otetaan siitä kaikki irti niin kauan kuin motia riittää! Mä kokosin tähän alle muutaman vinkin motivaation kasvattamiseen ja hyödyntämiseen. Kerro ihmeessä omat vinkkisi kommentteihin, jos tuntuu että listalta puuttuu jotakin olennaista.

MOTIVAATIOTA KOULUN ALKUUN - JA KUINKA HYÖDYNTÄÄ SE

 Opiskele just sulle parhaiten sopivalla tavalla. Yhdelle sopii kaverin kanssa pänttääminen, toiselle suklaapatukka kouluhommien jälkeen palkinnoksi, kolmannelle kirjaston rauhaan pakeneminen. Löydä se opiskelutyyli josta itse nautit, ja yritä toteuttaa sitä mahdollisimman usein.
Nätit koulutarvikkeet. Mä väitän että kaunis vihko&kynät -setti on arvoisensa panostus, jos niiden kauneus houkuttelee sut tekemään siistejä muistiinpanoja. Myös tavallisen sinisen ruutuvihon saa tuunattua oman näköiseksi, kun sen kannet päällystää esimerkiksi kivoilla kuvilla. Jos siis uuden ostaminen ei kiinnosta, niin tuunaamallakin saa upeaa jälkeä aikaan.
Äskeiseen kohtaan liittyen: ota heti koulun alussa itseäsi niskasta kiinni, ja tee kattavat muistiinpanot eri tunneilta. Vaikka motivaatio myöhemmin tippuisi, on muistiinpanojen tekemisestä muodostunut jo tapa, joka toivottavasti jatkuu silloinkin kun oikeastaan vähän laiskottaisi. Kokeen lähestyessä kiität vielä itseäsi siitä, että olet tehnyt duunia koko kurssin ajan.
Myös muut hyödylliset tavat kannattaa adoptoida itselleen heti koulujen alussa, jotta niistä ehtii tulla rutiinia. Itse ajattelin panostaa aamupaloihin, säännölliseen liikuntaan ja muihin itsestä huolehtimisen keinoihin, sillä viime vuonna huomasin lipsuvani näistä vähän turhan usein. Kiireisimmätkin hetket jaksaa paremmin, kun muistaa huolehtia myös omasta hyvinvoinnistaan.
Käännä unirytmisi, pliis. Teet itsellesi suuren palveluksen, kun käännät unirytmisi kouluarkeen sopivaksi. Pirteänä koulussa oppii paljon paremmin, ja motivaatiokin pysyy korkealla pidempään.
Tee hieman extraa: pakollisten kouluhommien lisäksi tekee hyvää opiskella aiheita välillä myös itsenäisesti. Itse esimerkiksi pelasin viime vuoden ruotsinkurssien aikaan ruotsia myös Duolingo -nimisellä sovelluksella, ja uskon että sain kurssista numeron verran paremman tuloksen siksi että jaksoin panostaa siihen hieman enemmän kuin oli pakko. Ja jos jokin hankala aihe ei aukea sulle kirjan sivuilta, niin voi olla että samasta aiheesta tehty dokumentti tai youtubevideo kertookin asiat paljon selkeämmin.
Aseta itsellesi tavoitteita. Se voi olla tietty numero tietystä kurssista, tai vaikka kaikkien läksyjen tekeminen ajallaan. Tavoitteita kohden työskentely on ainakin itselleni paljon palkitsevampaa kuin tavallinen puurtaminen. Ja kun saavutat jonkin tavoitteesi, muista juhlistaa sitä!
Älä ole liian ankara itsellesi. Tiedän kokemuksesta että tämä on paljon helpommin sanottu kuin tehty. Mutta koulu - saati sitten joku yksittäinen kurssi - ei ole koko elämä. Vaikka joku tavoitteista jäisi toteutumatta, tai joku koe tai kurssi menisi kokonaan penkin alle, niin se on loppujen lopuksi hyvin hyvin pieni asia. Jonkin ajan kuluttua et luultavasti enää edes muista koko juttua, joten turha murehtia sitä liikaa tapahtumahetkelläkään. Jos olet tehnyt parhaasi, niin se on aivan tarpeeksi. 

Pakko hehkuttaa tähän loppuun vielä näitä tämän postauksen kuvia. Käytiin ihanan Sofian kanssa kuvaamassa Suomenlinnassa yhtenä kauniina iltapäivänä, ja hauskan päivän lisäksi käteen jäi myös kasa taitavasti otettuja kuvia. Jos satut etsimään hyvää valokuvaajaa, niin suosittelen ehdottomasti tsekkaamaan Sofian Facebook-sivut.

No comments:

Post a Comment